ГоловнаСуспільствоВійна

Україна готова до будь-якого формату миротворчої місії на Донбасі

Турчинов закликав облаштувати постійні пости представників третіх країн у гарячих точках.

Україна готова до будь-якого формату миротворчої місії на Донбасі
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Україна готова до будь-якого формату миротворчої або поліцейської місії на Донбасі, заявив в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов.

"Ми готові до будь-якої форми - і до того, щоб місія ОБСЄ мала стаціонарні пости на лінії розмежування, а її представники мали зброю, або нехай це буде поліцейська місія ЄС. Але це буде одним із тих факторів, який може реально забезпечити припинення вогню, припинення провокацій з боку окупаційних військ", - сказав він.

При цьому він підкреслив, що мова повинна йти про представників "третьої сторони".

"Тільки коли в усіх гарячих точках будуть створені постійні пости, де будуть перебувати представники третіх країн, наприклад членів ЄС, провокацій можна буде уникнути. Поки цього не буде, нам будуть постійно розповідати байки про якісь відповідні дії, про те, що вони нібито відповідають на українські обстріли і так далі. А ми будемо втрачати найдорожче - людські життя", - сказав Турчинов.

Нагадаємо, що Україна вже рік просить ввести миротворців на Донбас.

На початку березня 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про звернення до Ради Безпеки ООН з проханням ввести миротворців на Донбас. Завдяки документу набуло чинності рішення РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

У червні 2015 року було прийнято закон, який регулює питання проведення на території України міжнародної операції підтримання миру і безпеки в частині розширення підстав для допуску і перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram