ГоловнаСуспільствоЖиття

Командування ВМСУ назвало звинувачення волонтерів на його адресу спотвореною інформацією

Кілька людей з керівництва флоту відреагували на заяву волонтерських організацій в неділю.

Командування ВМСУ назвало звинувачення волонтерів на його адресу спотвореною інформацією
Штаб ВМС в Одессе
Фото: dumskaya.net

Представники командування ВМС Збройних сил України опублікували свої відповіді на звинувачення волонтерів, повідомляють "Морські бізнес-новини України".

Представники командування ВМС Збройних сил України відреагували на подання електронної петиції до Президента України з проханням зробити офіційний запит у СБУ з метою перевірки їх на предмет схильності до зради, синхронно відповівши волонтерам.

Перший заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Тарасов, коментуючи слова петиції, де говориться, що керівні посади в командуванні ВМС ЗС України часто "займають люди, які лояльні до Росії і в разі початку повномасштабної війни можуть стати зрадниками", заявив, що групою підписантів петиції була оприлюднена "перекручена інформація, яка ганьбить чесних і принципових людей. Саме таким чином намагаються позбавити флот патріотичного ядра, деморалізувати особовий склад, роздути недовіру простих матросів і офіцерів до керівництва флоту". Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі "Фейсбук".

"У нашому суспільстві, безумовно, не без підстав, сформована стійка думка, що всі високі посадові особи хабарники і злодії. Але я знаю, що серед генералів (адміралів) і офіцерів штабів багато чесних, відданих своїй справі людей, справжніх патріотів України, які ставлять інтереси держави вище своїх власних. І для мене велика честь служити разом з такими людьми, з моїми товаришами-однодумцями. Я розумію жорстку критику і невдоволення з боку волонтерів на адресу командування ВМС, але я не розумію, коли ця критика набуває форми наклепу"- написав Тарасов.

Волонтерські організації вимагають розслідування діяльності і відставки командування ВМСУ
Фото: Катерина Жук
Волонтерські організації вимагають розслідування діяльності і відставки командування ВМСУ

Він також визнав, що командування ВМС не змогло налагодити контакт з громадськістю, що дало можливість для "спотворення фактів і введення людей в оману".

Начальник оперативного управління штабу командування ВМСУ Олександр Дьяков спростував твердження волонтерів про те, що командир одного з кораблів Чорноморського флоту РФ Євген Дьяков є його рідним братом. В емоційній заяві, розміщеній на офіційній сторінці ВМС ЗС України в мережі Фейсбук О. Дьяков натякає, що волонтерів підвело їх джерело в штабі і поспіх у розміщенні резонансної заяви.

За словами Дьякова, українські військові моряки «вже пройшли свій «природний відбір», і не тільки вони, а й їхні сім'ї, натякаючи на те, що в окупованому РФ Криму дружини і діти офіцерів могли залишитися в результаті розриву відносин подружжя.

Як пізніше повідомило агентство УНІАН, також з посиланням на джерела в командуванні українських ВМС, Дьяков має намір звернутися за захистом своєї честі і гідності до суду.

Капітан другого рангу Андрій Іваніченко, що раніше служив у Криму, заявив, що після того, як його звинуватили в можливій співпраці з російськими спецслужбами, спираючись на факт наявності родичів в окупованому Криму, вирішив звільнитися з ВМС.

"За вашою логікою - тепер я - агент ФСБ. Плювок в обличчя. Я говорю не про інших людей, не про старших начальників. Я говорю про себе. У березні 2014 року я прийняв свідоме рішення, за яке мені не соромно і яким я пишаюся.

Люди, які багатьом допомагали, і нашій структурі також, йдучи на поводу деяких персонажів з банально меркантильними інтересами, тепер звинуватили мене в сприянні ворогові.

Мені не страшно пройти вашу перевірку, мені прикро, що мені висловили недовіру. Це найгірше. Служити так далі не бачу сенсу. Спасибі всім, хто допомагав".- Дослівно написав Іваніченко на своїй сторінці в соціальній мережі.

Нагадаємо, представники волонтерських організацій передали президенту звернення з вимогою звільнити командувача ВМСУ Гайдука та інших високопоставлених офіцерів флоту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram