ГоловнаСуспільствоЖиття

Інтерпол відмовив Росії в розшуку Ходорковського

Запит не відповідає правилам організації

Інтерпол відмовив Росії в розшуку Ходорковського

Інтерпол відхилив запит Росії про оголошення в міжнародний розшук екс-голови ЮКОСа Михайла Ходорковського, повідомили в штаб-квартирі організації в Ліоні, повідомляє ВВС.

Запит на оголошення Ходорковського в міжнародний розшук був зроблений Національним центральним бюро Інтепролу в Москві і спрямований іншим країнам-учасницям організації.

"Після розгляду запиту Генеральний секретаріат Інтерполу встановив, що він не відповідає правилам організації. У зв'язку з цим у НЦБ в Москві повідомлено, що канали Інтерполу не можуть бути задіяні для міжнародного поліцейського співробітництва у цій справі", - цитує ТАСС заяву Інтерполу.

Відповідаючи на питання, з якої причини був відхилений запит Росії, в штаб-квартирі послалися на статтю 3 Статуту організації, яка "категорично забороняє робити які-небудь дії політичного, військового, релігійного чи расового характеру".

Як повідомлялося, 11 лютого опозиціонера, колишнього голову нафтової компанії ЮКОС Михайла Ходорковського Росія оголосила в міжнародний розшук по лінії Інтерполу у справі про вбивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова.

Нагадаємо, раніше колишній голова ЮКОСа близько 10 років провів за ґратами за звинуваченням в економічних злочинах. У жовтні 2013 року Ходорковський вийшов на свободу, після чого виїхав з Росії. Пізніше на нього завели нову справу, пов'язану із замовними вбивствами мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова в 1998 році і керівника підприємства "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х" Євгена Рибіна в 1999 році.

Як стверджує слідком РФ, мотивом вбивства Пєтухова і Рибіна було те, що їх діяльність суперечила інтересам ЮКОСа. Організувати вбивство Пєтухова нібито було вирішено у зв'язку з вимогами до ЮКОСа повернути приховані від держави податки. Замах на Рибіна слідком пов'язує з ініційованими ним позовами до ЮКОСа зі стягнення збитків, завданих незаконною діяльністю цієї нафтової компанії.

Ходорковський звинувачення на свою адресу відкидає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram