ГоловнаСуспільствоЖиття

Переселенцям у пансіонаті під Києвом знову погрожують відімкненням світла

Мешканці "Джерела" з дітьми повинні переселитися в інші міста протягом місяця, але місць для них соцпрацівники поки що не знайшли.

Переселенцям у пансіонаті під Києвом знову погрожують відімкненням світла
Фото: Макс Требухов

Переселенцям із зони АТО – матерям з дітьми, які проживають в пансіонаті «Джерело», що в урочищі Пуща-Водиця в Києві, дали місяць на розселення, після чого пансіонат знеструмлять. Про це LB.ua повідомила Оксана Коляда, координатор поселення.

"Розселитися повинні до кінця лютого. Потім відімкнуть світло - і все. Про це попереджали представники і "Київенерго", і "Геліосу" (компанії, у власності якої перебуває пансіонат)", - сказала вона.

У пансіонаті з 2014 року проживають 180 вихідців із зони бойових дій на Донбасі, зокрема - 53 дитини, троє осіб похилого віку. "Усі, хто здатний працювати - працюють у Києві", - говорить Коляда. Діти влаштовані в місцеві дитсадки та школи. Люди готові оплачувати своє проживання і комунальні послуги відповідно до звичайних тарифів для населення, але їм спочатку виставляли рахунки за завищеними тарифами комерційних підприємств. Всі обіцянки влади переоформити рахунки залишилися на словах.

Взимку пансіонат не опалюється.

Розселенням займається соціальна служба Оболонського району столиці. За словами Коляди, соцпрацівники на початку січня зробили опис людей, після чого повідомили, що не зможуть допомогти, якщо відбудеться якась аварія (через нелегальний статус переселенців у «Джерелі»), а значить, людям потрібно переселятися з пансіонату. Соцслужба виділила двох співробітниць для підбору місць, в які будуть переїжджати люди, а також запропонувала допомогу з перевезенням особистих речей.

«Дівчата сидять у нас в канцелярії з 10:00 до 20:00 щодня, приймають людей, які їм кажуть, куди б хотіли переїхати, та дзвонять за списками: в Запоріжжя, Одесу, Львів і так далі, по всій Україні, крім Києва та області. Але у соцпрацівниць виявилися неперевірені списки, тому досі нікому не підібрали жодного варіанту переселення», - сказала Коляда.

Фото: Макс Требухов

«У грудні вийшли на зв'язок представники «Геліосу». Їм дали кілька місяців, щоб вони мирно вирішили питання з нами з приводу розселення. Вони попросили у мене списки людей з прізвищами, які я не можу їм надати за законом. Я їм дала кількість - скільки дорослих дітей, і скільки осіб у якій кімнаті проживає, запропонувала йти до кожної сім'ї, спілкуватися і допомагати з розселенням. Це викликало бурю невдоволення: «Що це за списки, нам потрібні прізвища! Як ви пропонуєте нам допомогти в розселенні?» Жбурнуло мені ці списки і сказали, що часу більше немає з нами працювати», - додала Коляда.

Нагадаємо, позиція "Київенерго" полягає в тому, що ТОВ "Геліос ЛТД" (яке пов'язують зі сім'єю Януковича) у березні 2015 р. розірвало договір на постачання електроенергії до санаторію в судовому порядку, повідомивши про "захоплення" приміщення "Джерела" у червні минулого року, коли туди заселилися вимушені переселенці з Донецької та Луганської областей. Більше року людям, які залишилися без даху над головою, нараховували комунальні послуги за промисловими тарифами, як комерційному підприємству (тому формальним власником залишається ТОВ "Геліос ЛТД") - тільки за електроенергію сума становить понад 700 тис. грн. Змінити тарифи на побутові послуги неможливо через те, що будівлю не переведено в житловий фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram