ГоловнаСуспільствоВійна

Україна відхилила ідеї "ДНР" про реформу Конституції

Бойовики хотіли квоту в Раді, поголовну амністію і широку автономію.

Україна відхилила ідеї "ДНР" про реформу Конституції
Фото: EPA/UPG

На сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську представники терористичної організації "ДНР" висунули власні умови реформи Конституції України.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" представник України в політичній підгрупі Тристоронньої групи Роман Безсмертний, вони передбачали, зокрема, закріплення на конституційному рівні квоти "ДНР" у Верховній Раді України. Також вони хотіли отримати право узгодження всіх прийнятих законів і право вето на рішення в галузі зовнішньої політики.

Крім цього, "ДНР" зажадала повної амністії всіх учасників конфлікту, включаючи "звільнення з полону військовослужбовців "ДНР" і оперативників ДРГ, заарештованих в Одесі, Харкові, Києві й інших містах".

Також "ДНР" бажає, щоб "регіон Донбас" здобув широку економічну (право торгувати з Росією), політичну (право обирати свій парламент, уряд і президента) та культурну (захист російської мови) автономію.

У поданих "ДНР" ініціативах щодо реформування Конституції також вказано, що вони вимагають собі надання права самостійно формувати штат поліції, служб безпеки, судових органів, прокуратури, прикордонних військ та інших установ "без узгодження з київською владою".

Безсмертний наголосив, що Україна ці пропозиції відхилила.

Нагадаємо, напередодні лідер українських переговірників Леонід Кучма вказав ОБСЄ на небажання "ДНР" і "ЛНР" співпрацювати в Мінську.

Загалом останні зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську не принесли проривів у переговорах. Україна звинувачує сепаратистів і Росію у висуванні нездійсненних умов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram