ГоловнаСуспільствоЖиття

Футбол на слух і дотик: боротьба за гру для незрячих

На стінах маленької кімнатки – фотографії з турнірів, на полицях – грамоти, нагороди й кубки з Італії, Росії та Білорусі. Українських немає, хоча команда тренується в Україні вже сім років. Це футбольний клуб інвалідів «Конкордія» з Чернігова, а його гравці – незрячі.

– Я двадцять років працюю в центрі реабілітації дітей-інвалідів, – розповідає Віктор Мозговий. – Капітан команди Максим Гоцало – мій колишній пацієнт.

Команда <<Конкордія>> та Віктор Мозговий(праворуч)
Фото: Надано автором тексту
Команда <<Конкордія>> та Віктор Мозговий(праворуч)

2008 року Віктор був заступником генерального директора заводу «Хімволокно» й відповідав за соціальну сферу на підприємстві. Одного дня до нього прийшов футбольний тренер і один із засновників чернігівського «Інваспорту» Юрій Казимиров із пропозицією створити на базі заводського спорткомплексу футбольну команду людей із вадами зору. Ідея Віктору сподобалось. Гравців шукали в обласному товаристві сліпих; знайшли десяток хлопців, які, вислухавши пропозицію, вирішили, що з них кепкують.

– Я, звісно, жартівників люблю і поважаю, але тоді було не до сміху, – знизує плечима один із них, Роман Неруш. Йому, як і решті гравців «Конкордії», ледь за тридцять. – Ми ж собі й уявити не могли, що у світі таке існує. Я грав у футбол колись, буцав м’яча, але про такий вид спорту нічого не чув.

Але від пропозиції хлопці не відмовились. Роман згадує, що перші тренування були важкими:

– Ми не знали навіть правил! Ще за часів Радянського Союзу в нас у місті була команда з голболу – гри для інвалідів зору. Лежать двоє захисників, позаду них воротар. Ворота – на всю ширину поля. Одна команда іншій перекачує м’яча, його треба зловити. Я звернувся до колишніх гравців у голбол, яким уже за п’ятдесят, і попросив допомогти.

Тоді команда не мала нічого: ні форми, ні спеціальних м’ячів із вшитими дзвіночками, які дозволяють незрячому гравцю почути, де котиться м’яч. Грали звичайними баскетбольними, очі зав’язували шарфами, футболками та майками.

Тренування <<Конкордії>> за сучасних умов
Фото: Надано автором тексту
Тренування <<Конкордії>> за сучасних умов

За кілька місяців «Конкордія» отримала змогу випробувати свої сили у грі з іншими командами. Допоміг Юрій Казимиров, який мав знайомих серед організаторів футболу для незрячих в Італії. Витрати на поїздку чернігівських хлопців для участі в невеличкому товариському турнірі італійці взяли на себе.

– У перший вечір зустрілись із майбутніми супротивниками. Говоримо й розуміємо, що щось не то. Ми ж учили зовсім іншу гру! – сміється Роман. – Нам розповідали, що ми маємо грати лежачи, а тут, виявляється, треба бігати, чути свого тренера, суперника і все на світі!

Виявилось, що в Італії грають не в голбол, а в футзал для людей із вадами зору.

– Це той самий міні-футбол п’ять на п’ять: один воротар повністю зрячий, а решта четверо гравців або повністю незрячі, так звані тотальники, або з дуже поганим зором, – пояснює Дмитро Матвієнко, головний тренер «Конкордії», який із дитинства займався звичайним футболом. Він долучився до команди 2010 року на запрошення Віктора Мозгового, а пізніше здобув відповідну тренерську ліцензію. – Є головний тренер, його помічник і воротар – вони бачать і відповідають за чотирьох незрячих гравців на полі. Воротар підказує захисникам; він грає в зоні 5х2 метри, з якої не має права виходити. Головний тренер підказує і захисникам, і нападникам, дає установку на гру, пояснює тактику, проводить тренування. Помічник тренера стоїть за воротами суперника й керує форвардами: на його голос і оплески нападники б’ють по воротах.

Дмитро Матвієнко
Фото: Надано автором тексту
Дмитро Матвієнко

Правила вчили до першої ночі: італійський тренер Джанкарло ДіМальта розповідав правила своєму сину італійською, той переповідав Вікторові англійською, а він уже переказував гравцям. На дебютному турнірі команда несподівано посіла друге місце з трьох, не пропустивши жодного голу.

– Це була така психологічна та моральна перемога! – захоплено розповідає Мозговий, показуючи фотографії з турніру. – Роман просто бігав туди-сюди полем, щоб не дати забити. Після цього італійці сказали, щоб ми приїжджали й надалі.

Фото: Надано автором тексту

Так чернігівські хлопці почали грати у футзал класу В1 – один із двох видів футболу для людей із вадами зору, включених до програми літніх паралімпійських ігор. У світі цими видами спорту опікується міжнародна федерація спорту незрячих (IBSA), долучається також УЄФА. В Україні офіційно існує лише футзал іншого класу – В2/В3. У ньому грають не сліпі, а люди з частковою втратою зору. Проводяться внутрішні змагання між командами, збірна виступає на міжнародному рівні. Футзалом класу В1 в Україні не займаються, хоча ентузіасти намагаються впровадити цей вид спорту вже десять років.

«Конкордія» ще раз з’їздила на товариський турнір до Італії, потім запросила італійців до Чернігова. Оскільки в Україні грати в такий футбол ні з ким, Віктор Мозговий почав шукати суперників у сусідніх країнах, і команда два-три рази на рік їздила на неофіційні змагання до Білорусі, Росії чи Молдови.

Фото: Надано автором тексту

– Але все це поховала війна, – скаржиться Віктор. – Нас знов запрошували до Росії, але хлопці відмовились їхати. Сказали, що це зрада. Після цього все завмерло. На інші турніри зараз теж не їздимо: не вистачає грошей на дорогу, навіть якщо все інше коштом господарів. Нема кому платити. Раніше нас підтримувала міська влада – в бюджеті міста щороку закладали на це до десяти тисяч гривень, – та асоціація футболістів-інвалідів України, були й приватні пожертви від політиків і підприємців. Мав би фінансувати Національний комітет спорту інвалідів України, але він самоусунувся і взагалі ніколи нас не визнавав.

– Одні чиновники відмовляють, бо війна, і гроші зараз потрібні на інше, – додає Дмитро Матвієнко. – а інші посадовці ще не знають, чи залишаться в своєму кріслі, тому нічого не обіцяють.

Остання гра «Конкордії» була в Молдові в листопаді 2013 року. Відтоді хлопці збираються лише потренуватись. І то лише в погожі дні: грошей на постійну оренду спортзалу, хай навіть шкільного, команда не має. Тож узимку тренування майже припиняються: форма в сумках, м’яч у підсобці. Спортсменів найбільше турбує те, що за весь час, поки вони намагаються розвинути в Україні новий вид спорту, їм жодного разі не допомогли організації, відповідальні за це – Національний комітет спорту інвалідів та спортивна федерація незрячих, котра входить у його структуру.

Фото: Надано автором тексту

Ситуація ускладнюється тим, що за рівнем втрати зору лише Роман і капітан команди Максим підпадають під міжнародні вимоги цієї гри. Тому за правилами футзалу В1 «Конкордія» має право виступати лише на внутрішньому рівні. На чемпіонат Європи чи світу її не допустять.

– Ми сподівалися, що після створення команди в Чернігові зможемо залучити до гри Київ, де є всеукраїнська школа сліпих, Львів і Слов’янськ Донецької області, де є свої школи. Якби ми мали три-чотири команди, могли би проводити внутрішній чемпіонат, – говорить Віктор Мозговий.

– У спортивній федерації незрячих України кажуть, що ми можемо бути флагманами незрячого футболу, але ніяк не збірною, бо немає інших команд. Кажуть, що потрібен чемпіонат, – навперебій розповідають Роман і Дмитро. – Ми готові на це все. Ми починаємо розвивати, але нас стопорять. Ніхто не хоче витрачати на це гроші. Ось є збірна з В2/В3 і їм цього достатньо, а нас не визнають.

Фото: Надано автором тексту

Президент спортивної федерації незрячих України Любов Жильцова пояснює: в Україні немає кваліфікованих тренерів, які могли б розпочати необхідні навчальні тренування з футзалу В1. Каже, що федерація не проти розвивати цей вид спорту, от тільки підтримувати чернігівську ініціативу відмовляється:

– Це ж фактично зрячі футболісти! Як вони можуть виступати в цій категорії? Там зовсім інші, специфічні правила та вимоги!

Попри це, хлопці з «Конкордії» сподіваються на підтримку – якщо не від відповідальних за це спортивних структур, то бодай від суспільства. Їм би, кажуть, хоч спортзал орендувати.

– Ми прагнемо реалізувати себе в житті. Показати, що ми не сміття суспільства. Хочеться бути повноцінною людиною, а не опускатися на дно, – каже Роман, ховаючи пов’язку для очей і форму до спортивної сумки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram