ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ спіймала ще кількох харківських прикордонників на переправленні нелегалів

Затримання, які спецслужба провела у жовтні, не зупинили роботу схеми

СБУ спіймала ще кількох харківських прикордонників на переправленні нелегалів
Архив

СБУ спільно з військовою прокуратурою Харківського гарнізону сил АТО припинила протиправну діяльність злочинної групи, організованої прикордонниками.

Впродовж минулого року зловмисники систематично вимагали гроші з іноземців за легалізацію їхнього незаконного перебування на території України. Вони проставляли підроблені дата-штампи в паспорти іноземних громадян, а також вносили недостовірні відомості до бази даних Держприкордонслужби щодо фактів перетину кордону іноземцями і термінів їхнього перебування на території держави. Вартість легалізації коливалася від 1,5 до 3,5 тисяч гривень за одного іноземця, повідомляється на сайті спецслужби.

До складу групи входили організатор - діючий інспектор відділу прикордонної служби "Харків-пасажирський", колишній військовослужбовець Харківського прикордонного загону та посередник - працівник Південної залізниці.

Правоохоронці затримали зловмисників під час одержання чергової частини неправомірної вигоди. У вимагачів вилучено 50 підроблених дата-штампів, печаток Держприкордонслужби України та прикордонних органів інших країн, більш ніж тисячу міграційних карт, 20 паспортів іноземних громадян і понад 20 000 доларів.

Організатору групи повідомлено про підозру за ч. 1 і 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Щодо інших членів групи вирішується питання про оголошення підозри за вчинення інших злочинів.

Нагадаємо, 22 жовтня 2015 року СБУ рапортувала, що ліквідувала в Харкові канал нелегального переправлення іноземців в Україну. Тоді повідомлялося, що 32-річний військовослужбовець Харківського прикордонного загону, один із керівників середньої ланки, використовуючи свої зв'язки в іноземних діаспорах Харкова та Москви отримував "замовлення" на організацію незаконного переправлення іноземців в Україну. Останні з різних причин не могли перетнути кордон законно через заборону в'їзду, перевищення терміну перебування, депортацію і таке інше.

Нелегалів пропускали в міжнародному пункті пропуску "Харків-пасажирський" на Південному залізничному вокзалі Харкова. Відомості про в'їзд іноземців в Україну прикордонники не вносили в автоматизовані бази даних. У міграційних картах і паспортах мігрантів вони ставили підроблені дата-штампи, що свідчать про легальність їхнього перебування в Україні. За кожного мігранта прикордонники отримували від 200 до 400 доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram