ГоловнаСуспільствоВійна

Лідери "нормандської четвірки" зроблять заяву з Мінських угод, - Геращенко

Говорити про виконання Мінських угод буде можна, коли Україна повернеться на Донбас.

Лідери "нормандської четвірки" зроблять заяву з Мінських угод, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

За підсумками контактів в нормандському форматі лідери "четвірки" зроблять заяву про подальшу долю Мінських угод  у 2016 році.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, народний депутат Ірина Геращенко в ефірі 5 каналу.

"Мінський формат є похідним від домовленостей у нормандському форматі. Лідери нормандського формату приймуть рішення щодо того, якою буде імплементація Мінського процесу в 2016 році",- заявила Геращенко.

За її словами, говорити про виконання Мінських угод буде можна тоді, коли Україна отримає доступ до українсько-російського кордону і встановить там контроль, коли Україна повернеться на Донбас.

Мінські домовленості буде виконано, коли буде знайдений останній зниклий безвісти (сьогодні їх в списку 762 людини, - ред.), Коли буде звільнений останній заручник. "А сьогодні ... 140 осіб, серед яких і цивільні, і військові", - наголосила уповноважений Президента.

"Тобто коли російські війська і російські найманці вийдуть з України - це буде виконання Мінських угод", - заявила Геращенко.

"Очевидно, що мінські угоди не виконані, країна-порушник - Російська Федерація - несе за це відповідальність, - зазначила представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. - Тому Європейський Союз і Сполучені Штати Америки продовжили на півроку санкції проти Російської Федерації, але немає країни у світі, яка була б більш, ніж Україна, зацікавлена в мирному врегулюванні ситуації на Донбасі".

Тому очевидно, що саме лідери нормандського формату повинні визначити, якою буде робота груп в Мінську, зауважила Геращенко.

"Але мені здається, що повинно бути не тільки дуже зрозуміле рішення з імплементації мінських угод - це очевидно. Ці пункти записані, вони є правильними, там є сектор безпеки дуже серйозний, там є сектор стабілізаційний, гуманітарний і політичний. Там вибори і так далі, які можливі тільки при безпечній нормальній ситуації. Але повинні бути все-таки дуже чіткі дати. Ми бачимо, що дата 2015 була порушена у всіх можливих пунктам. І це не може проходити безкарно для Росії", - підсумувала вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram