ГоловнаСуспільствоВійна

Переговори в Мінську про обмін полоненими не дали результату

Бойовики вимагають закону про амністію.

Переговори в Мінську про обмін полоненими не дали результату
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи у вівторок не дало якихось зрушень у питанні звільнення заручників, повідомила представник України в цій підгрупі Ірина Геращенко.

"Щодо заручників. Це за межею... Знову шантаж і вимога закону про амністію, невиразна і незрозуміла позиція щодо недопуску Червоного Хреста до полонених, у тому числі і тяжкопоранених", - написала вона у фейсбуці.

Тема визволення заручників буде ключовою на зустрічі Тристоронньої контактної групи 22 грудня, додала вона. На сьогодні, уточнила Геращенко, "ДНР" і "ЛНР" утримують 139 військових і цивільних українців.

Єдиний результат роботи гуманітарної підгрупи у вівторок зводиться до того, що всі сторони повинні передати Червоному Хресту списки зниклих безвісти осіб, щоб прискорити роботу з їхнього пошуку й ідентифікації загиблих.

На сьогодні в списку зниклих безвісти, складеному міжвідомчою групою при СБУ, є 762 людини, серед яких 413 цивільних.

Нагадаємо, останній успіх в процесі обміну полоненими був 30 листопада 2015 року, коли з 18-ї спроби за допомогою президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель удалося звільнити офіцера 81-ї бригади Андрія Гречанова (позивний Рахман). Для його звільнення президентові Петру Порошенку довелося помилувати російського майора Володимира Старкова, який випадково попався українським військовим, коли заїхав на пропускний пункт "Березове" в Донецькій області на вантажівці зі зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram