ГоловнаСуспільствоВійна

Україні відоме місце перебування тільки 50 зі 140 полонених, - Геращенко

Серед заручників є жінки і діти

Україні відоме місце перебування тільки 50 зі 140 полонених, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: Iryna Gerashchenko

Україні відоме місце перебування тільки 50 заручників, які на цей момент у полоні бойовиків. Про це на своїй сторінці в Facebook написала Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Україна вкотре поставила питання негайного звільнення всіх заручників, яких у списках, оброблених та оновлених СБУ, на сьогодні налічується 140 військових і цивільних осіб. При цьому ми маємо інформацію про місце перебування близько 50 заручників, інших потрібно шукати. З 50 заручників щонайменше половина мають хвороби і важкий психологічний стан, складні діагнози, серед них є жінки і цивільні", - повідомила Геращенко.

Уповноважений Президента заявляє, що бойовики вдаються до шантажу під час переговорів про обмін полоненими.

"Вимагають амністії та звільнення справжніх злочинців. Наведу один приклад: у цих їхніх списках, наприклад, є вбивця, засуджений ще 11 років тому! Ось яке він має відношення до Мінських угод та як можна вимагати його звільнення? Таких прикладів - десятки. На жаль, поки ми не можемо про все говорити, щоб не нашкодити нашим дорогим хлопцям, що в полоні, і все-таки їх витягнути. Але цей приклад добре характеризує моральний рівень іншого боку і все, що відбувається навколо заручників, якими шантажують Україну бойовики", - заявила Геращенко.

"Ми збираємо фактаж. Ми все документуємо. Ми обов'язково звільнимо наших героїв, дуже сподіваюся, що до Нового року будемо мати позитивні новини", - пообіцяла вона.

Як повідомляли раніше, в Мінську завершилося засідання Тристоронньої групи щодо Донбасу. Українська сторона наполягає, що напередодні Різдва і Нового року пріоритетом повинен стати обмін заручниками. З цією метою на засіданні 22 грудня будуть заслухані спеціальні доповіді представників гуманітарної підгрупи.

Нагадаємо, раніше уповноважений з питань України при МЗС Німеччини Йоганнес Реґенбрехт не відкинув, що "нормандська четвірка" може продовжити терміни виконання Мінських угод. При цьому він нагадав, що, відповідно до чинних домовленостей, угоди повинні бути виконані до 31 грудня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram