ГоловнаСуспільствоПодії

Аварія на шахті в окупованому Первомайську загрожує регіону техногенною катастрофою

Вихід з ладу водовідливного комплексу може призвести до підтоплення всіх сусідніх шахт

Аварія на шахті в окупованому Первомайську загрожує регіону техногенною катастрофою
Шахта "Первомайская"
Фото: www.segodnya.ua

На шахті «Першотравнева» в підконтрольному «ЛНР» Первомайську 2 вересня сталася аварія. Унаслідок зупинки водовідливного комплексу почалося підтоплення шахти. Шахтові води перетікатимуть на сусідні шахти, в середині 2016 року відбудеться підтоплення всього Стахановсько-Брянківського регіону, повідомляється на сайті Луганської обладміністрації.

Зазначається, що насамперед підтоплення загрожує закритим шахтам «Голубовська» і «Батьківщина» ім. Кірова.

«За розрахунками гідрогеологів у червні-липні 2016 року відбудеться підтоплення Стахановсько-Брянківського регіону, закритих шахт Кіровської групи, а також виробок, які працюють на контрольованій території шахт «Золоте», «Карбоніт» і «Гірська» ДП «Первомайськвугілля». Це означає, що може виникнути надзвичайна ситуація техногенного характеру, оскільки шахтові води забруднюють водоносні горизонти, розмивають родючі шари ґрунту, витісняють на поверхню шахтовий газ метан», - сказано в повідомленні.

Щоб запобігти катастрофі, необхідно відремонтувати водовідливного комплексу шахти «Першотравнева», але туди немає доступу. Зараз розширюють водовідливного комплексу шахти «Золоте», яка знаходиться на контрольованій території. Роботи ведуться за рахунок коштів ДП «Первомайськвугілля», куди входить ця шахта, проте потрібно мінімум 40 млн грн.

Ще 18 листопада Луганська обладміністрація направила звернення до представника України на переговорах у Мінську Ірини Геращенко, голови держагентства з відновлення Донбасу Вадима Черниша, секретаря РНБО Олександра Турчинова, заступника глави спеціальної моніторингової групи ОБСЄ в Україні Олександра Хуга з проханням порушити питання про ремонт водовідливного комплексу шахти «Першотравнева» на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську та Ради національної безпеки і оборони України.

Крім того, 2 грудня завершилося розмінування закритої шахти «Батьківщина» в місті Золоте-4, щоб вивезти з її складів труби, необхідні для робіт з розширення водовідливного комплексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram