ГоловнаСуспільствоЖиття

Організація Сенченка візьметься за правовий захист постраждалих від російської агресії

"Сила права" підготує позови до Росії.

Організація Сенченка візьметься за правовий захист постраждалих від російської агресії
Фото: Макс Требухов

Всеукраїнський громадський рух "Сила права" заявив про відкриття юридичного фронту боротьби з Росією.

Як було заявлено під час презентації ініціативи, юридичний фронт візьметься за правовий захист інтересів громадян України, які постраждали від російської збройної агресії, а також за стягнення шкоди з Росії, йдеться на сайті руху.

«Скоро виповниться 2 роки від початку російської збройної агресії проти України, а влада досі не має стратегії юридичної боротьби з агресором, не проведена інвентаризація втрат і оцінка збитку, - зазначив голова "Сили права" Андрій Сенченко. - Постраждалі українські громадяни і бізнес зосталися покинутими напризволяще. Правовий же захист інтересів самої держави нагадує імітацію, а не реальну боротьбу. Країна втрачає час, який не заповнити, і втрачає докази, яких не відновити. Ми розробили і реалізуємо масштабну програму правової підтримки громадян України, спрямовану на стягнення шкоди з Росії як держави-агресора».

Згідно з даними ООН, сьогодні на вільній території України проживає більш ніж два мільйони осіб, які постраждали від російської збройної агресії. Це сім'ї загиблих; військові і цивільні, що отримали поранення і каліцтва; ті, хто побував у полоні; громадяни, які втратили особисте майно; вимушені переселенці з Криму та Донбасу.

За словами адвоката Миколи Сірого, правова стратегія «Сили права» базується на положеннях Конвенції Організації Об'єднаних Націй про юрисдикційні імунітети держав і їхню власність від 2 грудня 2004 року. Положення цього документа передбачають, що держава не має судового імунітету в суді іншої держави, якщо справа стосується грошового відшкодування в разі смерті чи заподіяння тілесного ушкодження будь-якій особі або заподіяння шкоди майну чи його втрати, що сталася в результаті дії або бездіяльності іншої держави.

Організація, зокрема, готуватиме інформаційну базу доказів російської агресії і порушень міжнародних конвенцій, розроблятиме методики розрахунку збитку, готуватиме заяви до судів в інтересах постраждалих громадян і їхній супровід на всіх етапах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram