ГоловнаСуспільствоПодії

У справі про вибух біля будівлі СБУ в Одесі встановлено "російський слід"

Під час обшуків вилучили зброю, боєприпаси, елементи саморобної "бомби", а також сепаратистську символіку та антиукраїнські матеріали.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак доповів Президентові України Петру Порошенку про "російський слід" у теракті біля будівлі СБУ в Одесі і розкриття злочину.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Як наголошується в повідомленні, відповідальність за вибух взяло на себе так зване "одеське підпілля", яке розмістило в  Інтернеті відеоролик з території окупованого Криму.

"Ми сприйняли це як виклик і доклали максимум зусиль для розкриття справи. Сьогодні можу доповісти - злочин розкрито в короткі терміни. Затримано троє його виконавців, проведено 22 обшуки. У нас також є інформація про замовників, які надсилали злочинній групі вказівки з території Росії і Криму, їх рано чи пізно також буде притягнуто до відповідальності", - повідомив голова СБУ.

Грицак уточнив, що затримані - жителі Одеси, активісти місцевих проросійських громадських організацій, вони знали конспірацію, мали позивні, застосовували сучасні комп'ютерні технології.

Фото: sbu.gov.ua

Фото: sbu.gov.ua

Фото: sbu.gov.ua

"Цю викриту і знешкоджену СБУ диверсійно-розвідувальну групу, керовану російськими спецслужбами, крім того, підозрюють у причетності до низки підривів адмінбудівель і офісів громадських структур в Одеській і Миколаївській областях", - уточнили в СБУ.

Сценарій злочину розробляли на території Росії, а людина, що закладає вибухівку, пройшла спеціальну диверсійну підготовку у військовому центрі в РФ, додав голова СБУ.

Підпільну лабораторію з виготовлення саморобних радіокерованих вибухових пристроїв зловмисники обладнали в одній з десятиповерхівок Одеси.

Під час обшуків вилучено речові докази протиправної діяльності затриманих, вогнепальну зброю, боєприпаси. Зокрема, оперативники виявили елементи саморобної "бомби", аналогічної тій, яку було закладено під будівлею СБУ. У зловмисників вилучено велику кількість сепаратистської символіки, антиукраїнські матеріали.

Слідство триває. Підозрюваних утримують під вартою.

"Звертаюся до старшого покоління, до молоді - якщо ви помічаєте в людних місцях, на вулицях, у транспорті підозрілу поведінку осіб, підозрілі предмети, обов'язково повідомляйте нам, на "гарячу лінію" Служби безпеки! Ми негайно відреагуємо, перевіримо вашу інформацію", - підкреслив голова СБУ.

Як повідомлялося, в Одесі суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту трьом чоловікам, підозрюваним у причетності до вибуху біля будівлі СБУ.

Нагадаємо, 27 вересня близько 5 ранку під будівлею Управління СБУ в Одеській області прогримів вибух. У результаті спрацьовування вибухового пристрою зазнала ушкоджень сама будівля УСБУ, а також було вибито шибки у вікнах усіх довколишніх споруд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram