ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ оголосило про початок вакцинації проти поліомієліту

Без допомоги Канади ситуація з вакциною в країні була б катастрофічною.

МОЗ оголосило про початок вакцинації проти поліомієліту
Фото: www.vitaminov.net

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі підписав наказ про початок вакцинації проти поліомієліту як відповідь на спалах захворювання, зафіксований у Закарпатській області.

Про це він заявив у п'ятницю на брифінгу.

"Абсолютно необґрунтовані питання про якість вакцин, які в Україні вплинули на запізнення відповіді на спалах поліомієліту. Але вчора ввечері у нас була зустріч із прем'єр-міністром, і сьогодні я підписав наказ про план дій. І виходячи з того, що вакцина вже в регіонах, ми можемо видавати інструкцію з вакцинації. Це дуже важливо - показати всім, що Україна серйозно ставиться до цієї проблеми і буде робити все, щоб поліо не з'являлося в нашому житті", - заявив Квіташвілі.

Він подякував Канаді, яка закупила для України 3,7 млн доз вакцини. Без цієї допомоги ситуація в країні була б катастрофічною, заявив Квіташвілі.

Нагадаємо, на початку вересня стало відомо про два підтверджені випадки поліомієліту - у двох різних районах Закарпаття. Захворіли нещеплені діти 4 років (Рахівський район) і 10 місяців (Тячівський район). Випадки не пов'язані між собою. Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила спалах захворювання в Україні.

Поліомієліт - це високозаразне захворювання, спричинене поліовірусом. Хвороба вражає нервову систему і може спричинити параліч або навіть смерть. Дикий поліовірус потрапляє в організм через рот із водою або їжею, забруднені фекаліями зараженої особи. Вірус розмножується в кишківнику і виділяється з фекаліями зараженої особи, через які може бути переданий іншим людям.

Поліомієліт вражає головно дітей у віці до 5 років. В одному випадку із 200 поліомієліт призводить до незворотного паралічу (зазвичай ніг). Серед паралізованих осіб 5-10% помирають від паралічу дихальних м'язів.

Ліків від поліомієліту не існує. Поліомієліту можна запобігти тільки за допомогою імунізації, зокрема оральною поліовакциною, яку закупили для України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram