ГоловнаСуспільствоЖиття

Тендер на каремати для армії виграла фірма, яка використовує російську сировину

Тендер на 100 тис. карематів для ЗСУ виграло підприємство, яке імпортує сировину з РФ - це не суперечить українському законодавству.

Тендер на каремати для армії виграла фірма, яка використовує російську сировину
Вокруг будующих госзакупок карематов разразился скандал на фейсбуке
Фото: https://smarttender.biz (скриншот)

Колишній постачальник Міністерства оборони Руслан Яновський звинуватив відомство в непатріотичності після того, як тендер на постачання 100 тис. карематів для військових виграв ФОП Самойлов, який випускає продукцію з російської сировини. Про це Яновський написав у своєму фейсбуці.

"У тендері взяло участь одне підприємство (за винятком одного лота) ФОП Самойлов О.О., все б нічого, але ця компанія з м. Харків є офіційним представником компанії "Ізолон" з м. Іжевська, РФ", - повідомив Яновський.

"Ізолон" - це російська компанія, ФОП Самойлов - її ексклюзивний представник, вони виробляють газонаповнений пінополіетилен у Харкові, хімічно зшитий пінополіетилен завозять із РФ і реалізують його в Україні", - додав він у коментарі.

Харківський ФОП Самойлов запропонував найкращу ціну за відповідні ТУ каремати. Лот 1
Фото: https://smarttender.biz (скриншот)
Харківський ФОП Самойлов запропонував найкращу ціну за відповідні ТУ каремати. Лот 1

Лот 2.
Фото: https://smarttender.biz (скриншот)
Лот 2.

Лот 3.
Фото: https://smarttender.biz (скриншот)
Лот 3.

Підприємець, який навесні цього року виграв попередній тендер МО на постачання 50 тис. карематів річного зразка для армії, також вважає, що умови конкурсу цього разу були прописані конкретно під ФОП "Самойлов А.А.". Він сам, як і, на його думку, інші виробники, не пов'язані з РФ, не можуть конкурувати із ціною, яку запропонувала ця компанія завдяки недорогій російській сировині.

Умови конкурсу змінили через необхідність виробляти щільніші килимки для солдатів на зиму. Проте Міноборони встановило серйозні обмеження на ціну продукту.

"Я вивчив ТУ, почав готувати зразок згідно з ТУ У 22.1-00034022-100:2 015, дочекався оголошення торгів і побачив ціну в 90 грн за шт. Усе добре, але, згідно з ТУ, ціна нереальна і явно занижена. Я і ще одна компанія виробляємо каремати в Україні і так само виготовляємо лист із хімічно зшитого поліетилену, ми відмовилися від участі в цій сумнівній закупівлі", - написав Яновський.

Він звинуватив "Волонтерський десант" у Міноборони в непатріотичності, спровокувавши негативну реакцію багатьох волонтерів й активістів у соцмережі. Представники "Волонтерського десанту" відповіли підприємцю, що не мають права обмежувати участь у тендері для виробників, що імпортують сировину з РФ, якщо вони дотримуються умов.

Ми купуємо нафту і робимо з неї бензин для армії. А тут купуємо сировину і робимо каремати для армії.

"Хіба ми не купуємо вугілля в Росії, нафту? Ми купуємо нафту і робимо з неї бензин для армії. А тут купуємо сировину і робимо каремати для армії, - прокоментувала на прохання LB.ua ситуацію заступник директора департаменту з держзакупівель і постачання матеріальних ресурсів МО Неллі Стельмах. - Мені морально важко, я продуктів російських не купую взагалі. Але тут я не маю права дискредитувати. Коли сировина російська - ми не можемо (виключити такого учасника торгів - LB.ua), у нас згідно із законодавством не можна".

Вона уточнила, що зразки, надані обома учасниками тендеру, відповідають вимогам МО. Наступного тижня представники міністерства в рамках тендерної процедури зустрінуться з обома компаніями-учасниками торгів для переговорів і перевірки їхніх документів на відповідність українському праву. Після цього МО укладе договори на постачання карематів.

Яновського Стельмах охарактеризувала як "адекватного постачальника", який виконав свої зобов'язання перед МО в повному обсязі, але цього разу підрахував, що вартість виробництва необхідної продукції буде близько 120 грн за штуку і відмовився від участі в конкурсі - Стельмах здивувалася через скандал, який спровокував виробник у соцмережі.

"Переміг УКРАЇНСЬКИЙ імпортер російської продукції. Мені особисто як громадянину України цей факт украй неприємний, але, з іншого боку, це взагалі не може бути претензією до Лісника чи будь-якого представникові МО. Згідно із законом про держзакупівлі, є вимоги до учасників торгів, і якщо вони формально дотримані, Ви можете хоч тричі ненавидіти постачальника і його продукцію, будь-які Ваші неправомірні дії підуть у прокуратуру. На мій погляд, це завдання парламенту - врегулювати це питання, адже закуповують вугілля і сотні тисяч інших товарів з РФ. Я не розумію суті претензії до МО з цього питання, крім емоційного забарвлення", - прокоментував основну претензію Яновського голова ради волонтерів при Міноборони Давид Арахамія.

"Перше, на що я зреагував, - це була заява Руслана, що ТУ прописано під одного конкретного виробника. По суті це неправда. Сам Руслан це в подальших постах підтвердив. Згідно з ТУ, брати участь у процедурі може достатня кількість учасників, що використовують сировину і з України, і з Китаю чи РФ. Ми не беремо зараз економічну доцільність участі, беремо виключно право участі", - також написав Арахамія.

Якщо протягом двох тижнів не здійснимо закупівлі, армія до кінця року залишиться без карематів.

На пропозицію волонтера Оксани Машовець зупинити процедуру оформлення договору, щоб уникнути вкладення бюджетних коштів у російські матеріали, волонтер Дана Ярова відповіла:

"Немає підстав її зупиняти в сьогоднішньому правовому полі. Вони (переможці тендеру - авт.) підуть до суду і в антимонопольний і зупинять взагалі процедуру закупівлі. Якщо протягом двох тижнів закупівлю не проведемо, армія до кінця року залишиться без карематів", - написала Ярова.

"Через шоу у фейсбуці залишитися без 100 тисяч карематів не хочеться - зима йде", - погоджується з нею Стельмах.

Як повідомляли, електронні закупівлі за три місяці заощадили Міноборони 64 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram