ГоловнаСуспільствоЖиття

Дніпропетровська область першою в Україні запустила сайт екологічного моніторингу

На найбільших підприємствах регіону встановили датчики забруднення повітря

Дніпропетровська область першою в Україні запустила сайт екологічного моніторингу
Днепропетровский металлургический завод им. Г. И. Петровского
Фото: Brosko.in.ua

Дніпропетровська область запустила спеціальний сайт, на якому кожен житель може дізнатися про якість повітря і характер його забруднення на території регіону. Про це заявив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко, інформує його прес-служба.

На сайт eco.dp.gov.ua надходить інформація з 15 постів екологічного спостереження, розташованих у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі. Це дані про стан атмосферного повітря та речовини, які в ньому містяться. Результати спостережень передаються на сайт раз на кілька днів. На цей момент ця публічна система екологічного моніторингу працює в пілотному режимі. Проте вже зараз кожен житель регіону може зайти на інтернет-ресурс і зрозуміти, як і чим дихається у трьох найбільших промислових містах області.

Насамперед сайт дає цифри так званого індексу забруднення атмосфери (ІЗА). Для людей, які не тямлять в екології, ці цифри розшифровано статусами - від «дуже низького ІЗА» до «дуже високого». Зараз щодо всіх трьох міст показники високі. «Ми зробили те, що роками боялися зробити великі підприємства - показали людям, чим вони дихають насправді. Чому? Тому, що ми - відкрита влада. За екологічну програму 2016-2025 ми плануємо зменшити шкідливі викиди в області на 30%. Тепер у жителів Дніпропетровщини є можливість особисто контролювати як це відбувається», - підкреслив керівник області Валентин Резніченко.

Планується, що на повну потужність система вийде у 2016 році. Проектом обласної програми екологічної безпеки на 2016-2025 роки передбачено встановлення датчиків екомоніторингу на всіх найбільших підприємствах Дніпропетровщини, які забруднюють атмосферу найбільше. Карта на сайті eco.dp.gov.ua стане більш докладною.

Зараз датчики мають «Дніпровський металургійний комбінат ім. Ф.Дзержинського», «Нікопольський завод феросплавів», «АрселорМіттал Кривий Ріг», «Євраз - Дніпродзержинський коксохімічний завод».

Така система - ноу-хау для всієї України. «Держава, на жаль, наразі не має концепції екологічного моніторингу. Ми протестуємо нову систему, запустимо її, а потім запропонуємо всім регіонам країни», - підкреслив Резніченко.

У Дніпропетровській області - 25 великих підприємств-забруднювачів. На них припадає 95% усіх шкідливих викидів в атмосферу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram