ГоловнаСуспільствоЖиття

У ГПУ викрили Лікарчука у "свідомій дезінформації"

Заява про неможливість проведення ЗНО в 2016 році не відповідає дійсності

У ГПУ викрили Лікарчука у "свідомій дезінформації"
Фото: www.segodnya.ua

У Генеральній прокуратурі назвали заяву директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігоря Лікарчука про неможливість проведення зовнішнього тестування в 2016 році свідомою дезінформацією.

Про це повідомляє офіційний сайт ГПУ.

"Заява Лікарчука про те, що через дії правоохоронних органів проведення ЗНО в 2016 році практично неможливе, не відповідає дійсності", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ повідомили, що під час обшуків в УЦОЯО належне йому комп'ютерне, серверне обладнання та програмне забезпечення, у тому числі базу тестових завдань, не вилучали. Після обшуку УЦОЯО працював у штатному режимі, а доступ до баз для працівників не обмежувався. У ГПУ зазначили, що сервери з даними про результати ЗНО-2015 вилучалися лише в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти.

"Більше того, міністр освіти і науки Сергій Квіт зробив офіційну заяву про те, що слідчі дії "не становлять загрози для вступної кампанії", - підкреслили в прес-службі ГПУ.

У відомстві також заявили, що в ході слідства було встановлено що службові особи УЦОЯО систематично вносили зміни і знищували інформацію на серверному обладнанні. І, як наслідок, в ручному режимі надавали незаконні переваги в доступі до вищої освіти. За даними ГПУ, було встановлено зміни даних у системі щодо більш як 100 осіб.

Нагадаємо, 21 липня слідчі ГПУ, МВС і СБУ провели обшуки в УЦОЯО і вдома у керівника центру Ігоря Лікарчука та його першого заступника Володимира Винника. При обшуках у Винника було вилучено 130 тисяч доларів. Як повідомила перший заступник міністра освіти Інна Совсун, під час обшуків у Лікарчука "вилучили дві ручки і чашку".

За версією ГПУ, керівники Центру змінювали дані в "Системі оцінки якості освіти" і "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" за хабарі.

Пізніше усунутий з посади Лікарчук заявив, що ЗНО в 2016 році може не відбутися щонайменше з п'яти причин. У свою чергу глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет Міністрів не відмовиться від системи ЗНО, і вимагав покарати корумпованих чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram