ГоловнаСуспільствоЖиття

ВМС вирішили продати ракетний крейсер "Україна"

Недобудований крейсер продадуть, щоб побудувати інші кораблі

ВМС вирішили продати ракетний крейсер "Україна"
Фото: sannews.com.ua

Військово-морські сили ЗСУ вирішили продати недобудований ракетний крейсер "Україна".

Про це повідомив командувач ВМС віце-адмірал Сергій Гайдук, передає газета "Флот України".

"Крейсер "Україна" - це відламаний від держави шмат, він буде реалізований, а кошти від реалізації підуть на будівництво нових кораблів і катерів", - сказав Гайдук.

Командувач пояснив це рішення тим, що на крейсері 80% озброєння - російське, тобто він проектувався під зразки навігаційного обладнання та стрілецького озброєння, які в Україні не виробляються. Крім того, щоб забезпечити розгортання діяльності ракетному крейсеру необхідно 3-4 кораблі класу фрегат або есмінець. Також проблемою є відсутність інфраструктури базування.

Також Гайдук повідомив, що до кінця року ВМС поповнять два катери класу "Гюрза", будівництво яких завершується на заводі "Ленінська кузня" (Київ). На цій же базі з 2016 року починається будівництво катерів класу "Кентавр", особливістю яких є здатність взяти на борт до 36 морських піхотинців.

Крім того, виводиться парк застарілих літаків Бе-12 пошуково-рятувальних, протичовнових, зате до складу вводиться найновіший парк універсальних патрульних транспортних літаків класу "Антонов".

Гайдук також заявив, що в 2017 році до складу 10 морської авіаційної бригади планується включити ланка безпілотних апаратів, які будуть здатні на сучасному рівні цілодобово транслювати інформацію в режимі онлайн.

Нагадаємо, раніше Росія неодноразово заявляла про намір придбати ракетний крейсер "Україна", але так цього і не зробила. На різних етапах як потенційні покупці корабля розглядалися КНР та Індія, але Росія не давала згоду на його реалізацію. При цьому озвучувалися різні оцінки вартості крейсера - від $1 млрд до $4,7 млрд.

У березні 2014 року Миколаївський губернатор Микола Романчук запропонував продати недобудований крейсер "Україна". За його словами, грошей на добудову корабля в України немає, а щомісяця на його утримання потрібно 6 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram