ГоловнаСуспільствоЖиття

У Чернігівській області відреставрували і встановили пам'ятник Леніну

Монумент повалили в лютому минулого року місцеві активісти

У Чернігівській області відреставрували і встановили пам'ятник Леніну
Фото: memory.gov.ua

У райцентрі Семенівка Чернігівської області відреставрували і встановили пам'ятник Леніну.

Про це повідомляє офіційний сайт Українського інституту національної пам'яті (УІНП).

Як повідомляється, у лютому минулого року монумент повалили місцеві активісти, однак комуністи вирішили його відновити і повернути.

"Цей факт викликає цілком природне обурення і осуд. Українському суспільству вже давно відомо про величезний масив фактів злочинів В. І. Леніна проти людства, ідеолога та організатора створення тоталітарного комуністичного режиму в руїнах Російської імперії, війни проти Української Народної республіки і захоплення України, відповідального за катастрофічні жертви українського народу у 1917-1922 роках від рук комуністичних загарбників", - йдеться у повідомленні УІНП.

В Інституті підкреслили, що, згідно із законодавством, Ленін підпадає під визначення осіб, причетних до організації та здійснення політичних репресій, пам'ятники яким мають демонтувати.

"Пам'ятник Леніну у райцентрі Семенівка Чернігівської області безумовно підлягає демонтажу. Будь-яка інша позиція, рішення і дія є знущанням над пам'яттю про жертви українського народу від комуністичного тоталітарного режиму, аморальним і протиправним. В умовах загарбницької війни Російської Федерації проти України цей факт є серйозною загрозою національній безпеки нашої країни", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, 21 травня набув чинності закон, який зобов'язує місцеві органи влади демонтувати пам'ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР (УСРР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки і культури), працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram