ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні створять агентство з питань активів, отриманим шляхом корупції

Цей законопроект сьогодні схвалив уряд, щоб скерувати до парламенту.

В Україні створять агентство з питань активів, отриманим шляхом корупції
Виталий Касько
Фото: segodnya.ua

В Україні створять Національне агентство з питань розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Про це повідомили перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова і заступник генпрокурора Віталій Касько, повідомляє прес-служба ГПУ.

Відповідний проект закону розробили Генпрокуратура та Мін'юст спільно з антикорупційними експертами.

За словами Віталія Каська, агентство з розшуку активів суттєво спростить роботу слідчого. Буде достатньо відправити одне звернення в Національне агентство - і протягом трьох діб там нададуть вичерпну інформацію про всі активи, які належать тій чи іншій особі в Україні. Якщо потрібно одержати інформацію про активи за кордоном, агентство матиме можливість згідно зі спрощеним порядком отримати її від аналогічних зарубіжних органів.

Касько також зазначив, що схожі органи розшуку та/або управління активами існують у всіх країнах ЄС.

Як зазначили учасники брифінгу, новий орган буде наділений функціями розшуку й управління арештованим майном, тому не буде перетинатися і дублювати діяльність правоохоронних органів, а навпаки - допомагатиме їм. Також планують зробити агентство підзвітним Верховній Раді і Кабінету Міністрів, воно матиме статус центрального органу виконавчої влади з особливим статусом. Керівника структури буде вибирати незалежна конкурсна комісія, а призначатиме Кабмін за поданням прем'єр-міністра строком на 5 років.

Цей законопроект сьогодні схвалив уряд, щоб скерувати до парламенту.

Нагадаємо, МВС планує повернути в Україну мінімум 30 млрд доларів, що їх вивели за кордон колишні можновладні чиновники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram