ГоловнаСуспільствоВійна

58 мирних жителів загинули від обстрілу з боку Горлівки

Поранення отримали 129 мешканців 11 населених пунктів

58 мирних жителів загинули від обстрілу з боку Горлівки
Фото: mvs.gov.ua

З серпня 2014-го по серпень 2015 року від обстрілу бойовиків загинули 58 жителів населених пунктів, розташованих поблизу окупованої Горлівки. Поранення отримали 129 осіб.

Такі попередні дані про постраждалих від артударів терористів по мирному населенню на півночі області за напрямками Горлівка-Дзержинськ, Горлівка-Артемівськ, повідомляється на сайті ГУ МВС у Донецькій області.

Під прицілом артилерії бойовиків живуть люди 11 населених пунктів Дзержинського та Артемівського районів. Велика частина жителів виїхала, у багатьох селищах чисельність населення скоротилася удвічі, у деяких - ув 10 і більше разів. Зруйновано десятки будинків.

Так, на території Дзержинська (з урахуванням населених пунктів, адміністративно підпорядкованих міській раді) загинуло 26 мирних жителів, поранено - 45. З них у 2015 році було вбито 16 осіб, 29 - поранено.

В Артемовому, розташованому за 3 км від Дзержинська, від обстрілу загинули двоє чоловіків, поранено 9 жителів (6 чоловіків і 3 жінки).

У Кіровому, яке знаходиться на відстані 3-х км від Дзержинська, за рік було поранено 5 людей. У селищі за цей період постраждало 164 будинки.

У Новгородському, розташованоу за 8 км від Дзержинська, від початку АТО населення скоротилося майже у 10 разів - з 13,8 тисяч осіб до 1,5 тис. осіб. Тут від артилерії бойовиків загинув один чоловік, ще двоє людей отримали поранення (чоловік і жінка). У селищі 41 будинок зруйновано частково і 4 будинки зруйновано повністю.

У Шумах за 5 км від Дзержинська залишилося два жителі з 36. Тут отримали поранення 4 людини - жінка і троє чоловіків. У селищі пошкоджено велику частину житла: повністю зруйновано 8 будинків і 6 - сильно пошкоджено.

12-тисячний Світлодарськ за 18 км від окупованого Дебальцевого у зв'язку з обстрілами покинула понад тисяча жителів. У місті з серпня минулого року дотепер загинули три людини - жінка і двоє чоловіків. Поранено 9 людей - 2 жінки, 7 чоловіків. У місті пошкоджено 31 багатоповерховий будинок і 15 приватних домоволодінь, повністю зруйновано інфекційне відділення Світлодарської міської лікарні.

У селі Зайцеве за 10 км від Артемівська проживають майже 1,5 тисяч місцевих жителів і 100 переселенців з тимчасово окупованої території. За минулий рік тут загинув один чоловік і ще один чоловік отримав поранення.

У Луганському Артемівського району, розташованому за 16 км від захопленого Дебальцевого, населення стрімко скорочується. З січня 2015 року село покинули близько 500 осіб. Зараз тут проживають близько 2200 людей. Загалом з серпня 2014 року дотепер снарядами терористів вбито 6 осіб (чоловіки), поранено 7 осіб - 2 чоловіків, 4 жінки і дитина 2008 року народження. На сьогодні у селі пошкоджено 18 будинків і 10 будинків зруйновано повністю.

У Миронівському Артемівського району, яке знаходиться за 17 км від Дебальцевого, від початку обстрілів терористами населення скоротилося з 3,8 тисяч осіб до 2 тисяч. З серпня 2014 року дотепер у Миронівському жертвами артилерії бойовиків стали 6 осіб - 3 чоловіків, 2 жінки і дитина 2003 року народження. Поранено 9 осіб - 8 чоловіків і жінка. На сьогодні у селищі зруйновано 20 житлових будинків, 15 - пошкоджено частково.

Селище міського типу Зайцеве Микитівського району Горлівки знаходиться за 18 км від Горлівки. Тут загинули 2 людини - чоловік і жінка.

Майорськ до травня 2015 рокувходив до складу Микитівського району м.Горлівки. Розташований за 20 км від Дзержинська. Від обстрілів терористів тут загинули 6 осіб - 5 жінок і чоловік. Поранення отримав 31 мирний житель - 11 жінок і 20 чоловіків.

За всіма фактами загибелі і поранення людей відкрито кримінальні провадження.

Крім того, як додає МВС, не раз у знеструмлених шахтах Дзержинська під землею залишалися сотні гірників, наприкінці липня через пошкодження від обстрілу терористів тимчасово зупинилася Вуглегірська ТЕС. Без енергопостачання залишилися три населені пункти - м Світлодарськ, селища Миронівський та Луганське.

Нагадаємо, за підрахунками МВС, від початку року в Авдіївці загинув 31 мирний житель, у Гранітному за час АТО загинули 10 мирних жителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram