ГоловнаСуспільствоЖиття

Близько 100 тисяч жителів Києва залишилися без пільг на оплату послуг ЖКГ

Столична влада планує здійснити 7 адресних разових матеріальних виплат цього року

Близько 100 тисяч жителів Києва залишилися без пільг на оплату послуг ЖКГ
Фото: urist.in.ua

З липня майже 95 тисяч жителів Києва залишилися без пільг на оплату житлово-комунальних послуг після запровадження нового порядку їхнього нарахування.

Про це повідомив на брифінгу директор департаменту соціальної політики КМДА, депутат Київради Юрій Крикунов, інформує УНІАН.

"26 категорій пільговиків постанова не торкнеться, а 25 категорій потраплять під дію нового порядку нарахування пільг. Для цих 25 категорій, де однією з найбільших є діти війни, пільгу тепер будуть нараховувати залежно від рівня доходу на одного члена сім'ї, зареєстрованого в цьому приміщенні. Тож якщо дохід на одного члена сім'ї не перевищує 1 тис. 710 грн, то цей пільговик продовжує користуватися пільгами, які він мав до того, як набув чинності новий порядок. Якщо рівень одержуваного доходу вищий від порогу, то пільгу не застосовуватимуть", - пояснив Крикунов.

Він наголосив, що це не питання міста - "рішення ухвалили депутати Верховної Ради, а уряд на виконання цього рішення виніс відповідну постанову".

У Києві, за даними КМДА, новий порядок застосування пільг стосуватиметься орієнтовно 230 тис. пільговиків і членів їхніх сімей.

"За нашими оцінками, орієнтовно 90 тис. пільговиків користуються пільгою далі, оскільки їхній рівень нижчий від 1710 грн. Приблизно 95 тис. втратять право на користування пільгою, і 45 тис. (найчастіше це сім'ї, де є працюючі пенсіонери або де є люди працездатного віку, але ми не маємо їхніх довідок про доходи) - ми не можемо чітко сказати, що буде в цих 45 тис. сімей", - сказав Крикунов.

Він також повідомив, що всім пільговим категоріям, яких стосується новий порядок, розіслали листи, в яких вказано, що пільга зберігається, або повідомлено, що пільга більше не застосовується і що вона скасована. За його словами, платіжки за липень уже сформовано з урахуванням нового порядку надання пільг.

"Ті громадяни, які знають, що їхній рівень доходу нижчий за 1710 грн, але отримали повідомлення, що пільга скасована, повинні звернутися до райуправління соцзахисту і довести там, що їхній рівень нижчий від порога. У такому разі пільгу повернуть", - зазначив Крикунов. Якщо пільги не повинно бути, громадянам допоможуть оформити субсидію, додав він.

Крикунов повідомив, що київська влада, щоб підтримати малозабезпечених мешканців столиці, вирішила допомагати виплатами одноразової матеріальної допомоги. Згідно з підрахунками КМДА, в середньому одна сім'я, один пільговик, які тепер позбавлені пільги, втрачатиме близько 100 грн на місяць.

Міська влада планує здійснити цього року 7 адресних разових матеріальних виплат. Як зазначив Крикунов, зокрема це виплати з нагоди Дня Незалежності, якими охоплять 365 тис. киян пільгових категорій, їм видадуть допомогу в розмірі від 100 до 350 грн.

"Це вже цього року третя така велика виплата. Ще їх буде принаймні дві великі - до річниці закінчення Другої світової війни і до Дня людей похилого віку. І будуть дещо менші виплати до Дня захисника України. Але по кожній із цих виплат кожен одержувач буде отримувати від 100 і більше гривень. І таких виплат, повторюся, за рік буде сім", - наголосив він.

Загальна сума на ці виплати, закладена в бюджеті міста, за інформацією Крикунова, - 230 млн грн.

Нагадаємо, раніше в Київраді спростили порядок отримання субсидій - тепер щоб отримати субсидії, потрібно лише два документи, оформляють її на 12 місяців, продовжуватимуть автоматично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram