ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко виступив за об'єднання православних у незалежну від Москви церкву

Президент запевнив, що держава не втручатиметься у цей процес

Порошенко виступив за об'єднання православних у незалежну від Москви церкву
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко виступив за створення в Україні єдиної автокефальної православної церкви. Про це він сказав у вівторок на зустрічі зі Всеукраїнською радою церков.

"Болгарія і Грузія, Греція та Кіпр, Румунія і Сербія мають незалежну автокефальну церкву. Чому в Україні інакше?" - заявив президент. В Україні, як відомо, три великі православні церкви: УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП. Перші дві не є канонічними, третя - підпорядковується Московському патріархату.

"Відсутність організаційної єдності не повинна залишатися перешкодою для діалогу, взаєморозуміння та євхаристійного спілкування. Особливо в умовах Вітчизняної війни, яку український народ веде, захищаючись від російської агресії подібно до того, як за часів Володимира давав відсіч орді, що напирала зі сходу", - заявив президент.

При цьому він пообіцяв, що держава втручатися в цей процес не буде. "Держава не вживатиме жодних насильницьких кроків, жодного тиску. Міжконфесійний світ ми маємо берегти як зіницю ока", - сказав президент.

Подолання розділення в українському православ'ї має бути справою насамперед самих вірян, додав він. Порошенко заявив, що влада уважно стежить за діалогом, радіє прогресу в об'єднавчих процесах, так само як і засмучується, коли амбіції церковних ієрархів гальмують цей процес.

Нагадаємо, після смерті митрополита Володимира минулого року зайшов в глухий кут процес зближення УПЦ КП і УПЦ МП. Цього року була спроба об'єднання УПЦ КП і УАПЦ, але й вона завершилася нічим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram