ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму заступнику голови Меджлісу вдев'ятеро скоротили пенсію

У Ільмі Умерова хвороба Паркінсона

У Криму заступнику голови Меджлісу вдев'ятеро скоротили пенсію

Заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерову після перегляду його групи інвалідності вдев'ятеро скоротили російську пенсію, яку він отримував в Криму протягом року.

Ільмі Умеров в серпні минулого року залишив посаду голови Бахчисарайського райдержадміністрації, тому що після реорганізації відомства відмовився приймати присягу російського держслужбовця. Тоді ж він оформив собі пенсію по інвалідності внаслідок загального захворювання.

"У мене хвороба Паркінсона, яка тільки прогресує. Її можна десь призупинити або пристосуватися, але вилікувати її повністю неможливо", - розповів Умеров.

За словами заступника голови Меджлісу, в 2014 році йому через хворобу Паркінсона ще за українськими правилами дали другу групу інвалідності. "Ця група дозволяє не працювати і отримувати 90% від нарахованої суми. Мені нараховували суму за правилами перехідного періоду - 38 тисяч рублів", - поділився Умеров.

Але через рік, за словами заступника голови Меджлісу, коли прийшов час підтвердити групу інвалідності, його діагноз вже не відповідав другій групі, а тільки - третій. Такий був вердикт медико-соціальної експертизи.

"Ця група - робоча. За російськими правилами або з якихось пояснень, які були отримані в Пенсійному фонді, якщо група переглядається, то потрібно перерахувати пенсію. Тепер я буду отримувати соціальну пенсію, в якій не враховується ні перший ранг держслужбовця, ні стаж роботи держслужбовця, ні заробітна плата, яку я отримував. При третій групі інвалідності я повинен працювати. Але повернутися на держслужбу я не можу, тому що не визнаю юрисдикцію Російської Федерації", - пояснив заступник голови Меджлісу.

За даними Умерова, після перерахунку йому обіцяли нарахувати пенсію в розмірі 8 тисяч рублів. "Оскільки поки я не досяг пенсійного віку, мені для цього залишилося ще два роки, то буду отримувати 50% від нарахованої суми, тобто чотири тисячі рублів", - додав він.

Таким чином, російська пенсія Умерова буде скорочена більш ніж у дев'ять разів. Зміни почнуть діяти з серпня поточного року.

Нагадаємо, члени делегації французьких парламентарів, що прибула з візитом до Криму, заявили, що у кримських татар на півострові немає жодних проблем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram