ГоловнаСуспільствоЖиття

Ватикан розпочав беатифікацію Андрея Шептицького

Митрополита УГКЦ зарахують до лику блаженних.

Ватикан розпочав беатифікацію Андрея Шептицького
Андрей Шептицкий

Папа Римський Франциск 17 липня оголосила спеціальний декрет про героїзм чеснот митрополита Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Андрея Шептицького (1865-1944), що необхідно для початку процесу беатифікації (зарахування померлого до лику блаженних) духовного лідера українських греко-католиків.

Як повідомляється на сайті української служби "Польського радіо", попередні спроби беатифікації митрополита Андрея Шептицького в 1950-1960-х рр. були відкинуті Ватиканом, зокрема через втручання примаса Польщі архієпископа Станіслава Вишинського. Іван Павло II під час візиту до Львова у 2001 році відзначив пастирську діяльність владики Андрія і висловив надію, що колись його зарахують до лику блаженних.

Митрополит Андрей Шептицький, 150-річчя від дня народження якого відзначають в Україні, був духовним лідером УГКЦ з 1901 року до самої смерті в 1944 році. Під час Другої світової війни він допоміг врятувати понад 150 єврейських життів. Ризикуючи власним життям, митрополит переховував євреїв у своїй резиденції і організував притулок у монастирях церкви для понад сотні єврейських дітей, з яких нікого не видали або втратили. Митрополит Шептицький протестував проти кривавої політики Німеччини щодо євреїв. Протягом усього свого життя був відданий ідеї збереження української культурної спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram