ГоловнаСуспільствоЖиття

"Київенерго" вимкнув світло у поселенні вимушених переселенців у Пущі-Водиці (ОНОВЛЕНО)

Матері з маленькими дітьми, які живуть у санаторії «Джерело», вже 2 дні живуть без світла, потрібна допомога

14 липня ПАТ «Київенерго» відключив подачу електроенергії в санаторій «Джерело» в Пущі-Водиці, залишивши без світла вимушених переселенців, які там проживають з минулого року. Про це LB.ua повідомила координатор поселення Оксана К.

Фото: Макс Требухов

«Ми без світла сидимо від позавчора - увечері, о 22:30, приїхали представники «Київенерго», клацнули щитки і поїхали. Без попередження абсолютно», - сказала Оксана.

У свою чергу, у прес-службі «Київенерго» заявили в коментарі LB.ua, що компанія неодноразово попереджала про майбутнє відключення електрики в санаторії. Компанія також пропонувала завчасно переселити людей, що живуть у «Джерелі», в іншу будівлю, в якій «не проблемний власник».

«Два тижні тому ми розсилали реліз про те, що будемо відключати, якщо нічого не станеться. Ми писали листи (меру Києва Віталію) Кличкові, (директору департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитру) Новицькому, керівництву пансіонату, щоб вони відселяли людей - тому що ми вже понад рік безкоштовно поставляємо електрику», - сказала представник компанії телефоном. За її словами, проблему надання житла для переселенців має вирішувати керівництво міста.

Того самого вечора в санаторій приїхали представники Оболонської райадміністрації, які запропонували тимчасовий варіант вирішення проблеми. Для відновлення подачі струму переселенці повинні сплатити щонайменше 20 тисяч гривень.

«Щойно заплатимо, через годину обіцяють увімкнути - так сказав Олександр Цибульчак, голова Оболонської райдержадміністрації, - уточнила координатор «Джерела». - Після цього у вівторок будуть вирішувати питання з нашим рахунком для переселенців, щоб його зробили нарешті. Буде спеціальне засідання Національної комісії з врегулювання тарифів».

Борги перед «Київенерго» накопичилися за кілька років у фірми «Геліос» - формального власника санаторію «Джерело», пов'язаного з родиною екс-президента Януковича. Загальна сума боргу на сьогодні становить понад 700 тис. грн. Досі плату за світло нараховують санаторію за промисловим тарифом. Змінити на побутовий неможливо через те, що будівлю не перевели в житловий фонд.

У прес-релізі від 30 червня ПАТ «Київенерго» зазначає: «ТОВ «Геліос ЛТД» 18 березня п.р. звернулося до господарського суду столиці з проханням розірвати договір на постачання електричної енергії №11406 від 16.11.2012 через захоплення пансіонату у травні-червні 2014 року і неможливість проведення ним господарської діяльності. 8 червня п.р. суд задовольнив цей позов».

«Нам немає на кого робити рахунок, тому що ми тут ніхто, в цій будівлі», - сказала Коляда. Понад рік залишається актуальною проблема оформлення біженців у «Джерелі». Це вже не перше відключення електрики. Навесні в санаторії також відключали газ і гарячу воду - діти залишилися без гарячого душу.

Спільними зусиллями переселенці зібрали майже всю необхідну суму для ввімкнення світла. Бракує 1300 грн.

«Ми не знаємо, звідки їх узяти. У нас 12 осіб сказали, що їм не потрібне світло, і не дали грошей», - повідомила координатор табору.

Нагадаємо, в «Джерелі» мешкає понад 250 чоловік - вихідці з Донецька і Луганська, інших міст у зоні АТО. Переважно це матері з маленькими дітьми, багатодітні сім'ї.

Допомога переселенцям в санаторії «Джерело»:

Карта ПриватБанк: 5168 7553 1985 6635 Блозовська Інеса Василівна

Рахунок в гривні:

Одержувач:

БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД "ЕКСТЕ ФОНД"

ЄДРПОУ 39169894

Р/р 26009017925

Банк одержувача: ПАТ «КСГ БАНК», МФО 820292

Призначення платежу: благодійна допомога.

For USD Beneficiary: CHARITABLE ORGANIZATION “CHARITABLE FOUNDATION “EKSTE FUND»

aсс. 26000017925840

Beneficiary’s Bank: PJSC KSG BANK, Kiev, Ukraine

S.W.I.F.T. Code: DONC UA 2X

Intermediary Bank CITIBANK N.A., New York, NY USA

S.W.I.F.T. Code: CITIUS33

Correspondent Bank Raiffeisen Bank International AG

Vienna, Austria

S.W.I.F.T. Code: RZBA AT WW

Corr. Account: 70-55.064.299

Details of payment: donation.

Більше на http://www.ekste-fund.com.ua

Тел. +38(066)544-01-35, +38(097)149-25-18

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram