ГоловнаСуспільствоВійна

Україна запропонувала Росії доправляти гумдопомогу залізницею

Конвой повинен заїжджати на територію України в Харківській області.

Україна запропонувала Росії доправляти гумдопомогу залізницею
Машины российского гумконвоя
Фото: mchs.gov.ru

Влада України запропонувала Росії кардинально змінити схему доставки гуманітарних вантажів на Донбас.

Зовнішньополітичне відомство України відправило відповідний документ у МЗС РФ, пише російське видання "Коммерсантъ".

Повна назва документа - "Спільний алгоритм доставки українських і російських гуманітарних вантажів у деякі райони Луганської та Донецької областей". За словами джерел видання в українському МЗС, цей документ передали представникам МЗС РФ у рамках одного з останніх засідань контактної групи з урегулюванню ситуації на сході України.

Київ пропонує змінити схему доставки російських вантажів: насамперед українська влада наполягає на тому, щоб вантажі з Росії доправляли на Донбас залізницею. Поїзд повинен перетинати кордон України в районі населеного пункту Тополі (Харківська область), перевіряти вантаж повинні трохи далі, в місті Куп'янську. У Куп'янську до поїзда з російським вантажем повинні приєднувати вагони з українською гуманітарною допомогою. У бік Донецька потяг повинен іти через Червоний Лиман, Кривий Торець і Ясинувату. А в бік Луганська - через Сватове і Світланове.

Щоб вантаж визнали гуманітарним, російська сторона повинна за тиждень до його відправлення скерувати в Міжнародний Комітет Червоного Хреста, Управління верховного комісара ООН у справах біженців чи іншу узгоджену з Києвом міжнародну організацію докладну інформацію про його зміст. Такі самі дані російська сторона і відповідна міжнародна організація повинні спрямувати в Міністерство соціальної політики України, яке зобов'язується протягом одного робочого дня прийняти рішення про можливість визнання вантажу гуманітарним і в разі позитивного рішення поінформувати про це виконавчі влади, Національний банк і представників місцевого самоврядування.

Перевірка вантажу в Куп'янську повинна проходити вдень. Інспекцію повинні здійснювати співробітники української митниці та прикордонної служби разом з МКЧХ (або іншою міжнародною організацією). Під час перевірки повинна вестися фото- і відеозйомка. Після перевірки російський вантаж об'єднують з українським, усі вагони маркують емблемою МКЧХ (або іншої організації). На проміжку від Куп'янська до лінії зіткнення з територіями, контрольованими сепаратистами, вантаж повинні супроводжувати співробітники міжнародної організації, а також представники Служби безпеки України та українського Міністерства внутрішніх справ. Після перетину лінії зіткнення за забезпечення безпеки потяга відповідає російська сторона. Вона ж спільно з МКЧХ (або іншою організацією) несе відповідальність за розподіл вантажу. При цьому за процесом роздачі допомоги повинні стежити представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Надати коментар з приводу нових пропозицій Києва в російських держструктурах виданню не змогли - документ ще розглядають. За словами одного з джерел, Москва вважає за доцільне обговорити модальність доставки допомоги в рамках робочої групи з гуманітарних питань контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, всього на Донбас із Росії від серпня 2014 року відправили 31 конвой. Усі вони перетнули кордон незаконно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram