ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ліки для хворих на ВІЛ/СНІД досі не поставлено в Україну

Біля будівлі уряду відбулася акція "Черга за лікуванням"

Ліки для хворих на ВІЛ/СНІД досі не поставлено в Україну
Акция под Кабмином 27 мая 2015
Фото: apostrophe.com.ua/Владислав Содель

Сьогодні біля будівлі Кабінету Міністрів понад 200 людей вишикувалися в "чергу за ліками". Вони вимагали від Кабміну проконтролювати виконання державних програм з лікування 30 тисяч ВІЛ-інфікованих українців.

Учасники акції заявили, що ліків, закуплених у 2014 році, досі немає в лікарнях і СНІД-центрах.

Нагадаємо, ситуація виникла через те, що фірма-посередник "Вектор Фарма", яка виграла наприкінці минулого року тендер на 52,6 млн грн на поставку препаратів для хворих на ВІЛ/СНІД, не виконала свої зобов'язання. Препарати мали поставити до 20 червня. 26 червня Міністерство охорони здоров'я опублікувало на своєму сайті повідомлення, в якому йдеться, що частину препаратів вже поставлено в Україну, пацієнти отримують безперервне лікування і ситуація під контролем.

Але, як з'ясувалося, заява МОЗ не відповідає дійсності. Як повідомив LB.ua голова координаційної ради "Мережі людей що живуть з ВІЛ" Володимир Жовтяк, минулого тижня фірма "Фіоліс Трейд ЛТД" (колишня "Вектор Фарма") поставила тільки 6% препаратів на суму 188 тисяч грн. "Поставлено ламівудин - препарат, з яким не було критичної ситуації. Його поставка ніяк не вирішує проблему з нестачею життєво необхідних для наших пацієнтів препаратів", - стверджує Жовтяк.

Раніше в інтерв'ю LB.ua Володимир Жовтяк розкритикував дії МОЗ щодо врегулювання ситуації з нестачею препаратів для ВІЛ-інфікованих.

Від редакції. Нагадаємо історію питання. У грудні 2014 року МОЗ в дуже стислі терміни проводило тендерні закупівлі, оскільки до цього цілий рік закупівлі блокувалися. Фірма "Вектор Фарма" виграла тендер на поставку антиретровірусних препаратів виробництва індійської компанії "Ранбаксі" на суму 52,6 млн. грн.

Згідно з умовами договору, поставити препарати фірма мала протягом 180 днів. А гроші їй переказали відразу. Це стало можливим, тому що Кабмін вніс зміни до постанови №117, якою дозволив вносити 100%-ву передоплату за поставку ліків на 6 місяців наперед.

"Вектор Фарма" отримала гроші у гривнях, а купити у "Ранбаксі" ліки мала в доларах. Долари "Вектор фарма" почала закуповувати тільки в січні, природно, за абсолютно іншим курсом, ніж був за місяць до цього. Представники фірми написали кілька листів до МОЗ з проханням збільшити ціну договору на 10 мільйонів гривень - до 62,8 млн грн. 7 травня "Вектор Фарма" подалася з цією вимогою до Господарського суду Києва. Оплата і постачання препаратів зависли в повітрі.

Тим часом, "Вектор Фарма" перетворилася на "Фіоліс трейд лтд", а її офіційний власник - офшор "Керімар трейд ллпі" продав фірму іншому офшору "Фіоліс трейд лтд". Чи змінювався при цьому реальний власник - невідомо. Обидва офшори зареєстровано за однією і тією ж адресою в Лондоні, яка використовується й іншими офшорними фірмами, пов'язаними з Україною.

Представники Мережі ЛЖВ почали тиснути на МОЗ, вимагаючи організувати поставку препаратів. У результаті переговорів фірма "Сан Фарма" (яка поглинула "Ранбксі" за ці півроку) погодилася віддати "Вектор Фарма" 100% препаратів за ціною 80% з умовою, що інші 20% фірма поверне потім, вигравши суд в України. А якщо не виграє - то просто поверне. Виробник зацікавлений у тому, щоб продати вже виготовлені препарати до того, як у них закінчиться термін придатності. Але такий додатковий договір не вигідний "Фіоліс Трейд ЛТД", якій навряд чи вдасться виграти суд у МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram