ГоловнаСуспільствоЖиття

5 тисяч адвокатів для простого українця

8 мільйонів українців відтепер отримають доступ до безоплатної правової допомоги. Уряд та Міністерство юстиції розпочинає масштабний соціальний проект із радикального розширення мережі надання правової допомоги, що має стати запорукою дотримання одного із ключових прав громадян в Україні – права на справедливий суд, доступ до адвоката. Якщо іще минулого року такою допомогою скористались всього 70 тис. людей виключно у рамках кримінальних справ, то після 1 липня потенціал системи виросте в понад 100 разів, охопивши адміністративні та цивільні справи.

Під час Революції Гідності система безоплатної правової допомоги була єдиною державною установою, яка разом зі своїми адвокатами віддано захищала права активістів Майдану. 277 із 389 затриманих активістів скористалися безоплатною правовою допомогою у кримінальних провадженнях. Саме завдяки зусиллям цих правників 65% затриманим, яким було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його було пом’якшено.

Під час протесту юристів під ГПУ в грудні 2013 року з вимогою звільнення двоката Віктора Смалія
Фото: Мария Лебедева
Під час протесту юристів під ГПУ в грудні 2013 року з вимогою звільнення двоката Віктора Смалія

Донині центри функціонували лише в обласних центрах, забезпечуючи щороку підтримку і захист приблизно для 70 тис. людей, що зазнали кримінального переслідування. Тут працює близько 7% всіх адвокатів України, і показник їхньої результативності досить високий: від 40% вироків в залежності від типу справ є виправдальними.

Проте цього ресурсу і вузької кримінальної «тематики» центрів явно не вистачає, аби дати змогу максимальній кількості людей скористатися можливістю доступу до безкоштовної правової допомогу.

Тому ще в березні ми ухвалили рішення, які дозволять кардинально розширити цю мережу у кількох вимірах.

По-перше, ми збільшимо їх кількість до 3-7 у кожному регіоні, аби на кожен центр припадало не більш як 500 тисяч населення. Сюди прийшли нові керівники. Єдиною обов'язковою вимогою до претендентів на ці посади була вища освіта в галузі юриспруденції, соціальної роботи, управління персоналом або менеджменту, а також мінімум 5 років трудового стажу за фахом. Жодних архаїчних вимог щодо роботи на держслужбі.

Всього в Україні буде близько 100 центрів, де працюватимуть понад 5 тис. українських адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах. Це зробить послугу ближче до громадян, а значить – дозволить їм реально користатися гарантованим Конституцією правом на справедливий суд і адвоката, чого багато українців не можуть отримати через занадто високу вартість послуг платних захисників.

Про важливість реалізації такого права свідчить наступний факт: із 1 січня 2013 року, відколи система забезпечує доступ до адвоката для кожного громадянина протягом 2 годин з моменту фактичного затримання, кількість випадків фізичного та психологічного тиску на затриманих з боку міліції суттєво зменшилася.

По-друге, ми вирішили переглянути перелік задач, вирішенням яких опікуватимуться центри. Якщо раніше це були виключно кримінальні справи, то сьогодні ми розширюємо перелік компетенцій, доповнюючи його адміністративними та цивільними справами для малозабезпечених громадян – із позовами до державних органів, у цивільних провадженнях, а також із досудовим вирішенням юридичних колізій, що виникають у різних верств громадян.

Фото: legalaid.in.ua

Крім того, центри будуть реалізовувати спеціальні проекти, пов’язані із проблемами внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та членів сімей загиблих військовослужбовців.

Ми також відкрили єдину цілодобову гарячу лінію для тих осіб, які бажають отримати цю правову допомогу, для членів їх сімей та родичів за номером 0-800-213-103.

Впевнений, що ця програма стане важливим загальнонаціональним соціальним проектом. Але для його максимальної ефективності необхідне належне фінансування і широке партнерство із адвокатурою, громадськими організаціями, міжнародними донорами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram