ГоловнаСуспільствоВійна

Джемілєв: Україна стане останньою авантюрою Росії

Лідер кримських татар запропонував створити військовий підрозділ із кримчан

Джемілєв: Україна стане останньою авантюрою Росії
Фото: agentstvo.com.ua

Народний депутат України, уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв пропонує створити військовий підрозділ із вихідців з Криму.

Про це він заявив під час виступу у парламенті Італії, інформує офіційний сайт "Блоку Петра Порошенка".

"У нас з'явилася ідея створити військовий підрозділ, з дислокацією у Херсонській області, який б складався з вихідців із Криму, не тільки кримських татар. Президент Порошенко не проти. Зараз триває обговорення, якій структурі він підпорядковуватиметься: Національній гвардії чи Міноборони? Адже так чи інакше, Крим звільнять, це лише питання часу", - заявив Джемілєв.

Він також нагадав, що після анексії Криму Російською Федерацією півострів покинули 35 тис. осіб, з яких понад половина - кримські татари. Люди виїхали переважно у західні регіони України, хоча Меджліс радить кримськотатарському населенню концентруватися в межах Херсонської області. "З одного боку, це допомогло б посилити українську присутність на кордоні з Кримом, а з іншого - людям потім легше буде повертатися на батьківщину", - зазначив Джемілєв.

При цьому він підкреслив, що пропонує виключно мирний шлях подолання російсько-українського конфлікту, зокрема, в питанні повернення Криму. На його думку, італійський уряд і керівники інших країн ЄС повинні керуватися головним методом при цьому: тиснути на Росію і змусити її відмовитися від свого агресивного курсу.

"Санкції проти Росії повільно, але діють. Якщо так піде далі, Росія сама муситиме відмовитися від своєї хуліганської поведінки на міжнародній арені. І, звичайно, дуже важливо, щоб цих санкцій дотримувалися усі країни", - сказав Джемілєв.

За його словами, незважаючи на тотальну дезінформацію і "промивання мізків" членам Меджлісу з боку російських агентів, переважна більшість кримських татар залишаються вірними Україні.

"Місцевій владі вдалося переманити на свою сторону лише трьох із 33 членів Меджлісу. Щоб протидіяти зомбуванню кримських татар, їм допомагають з облаштуванням супутникових антен і працюють над запуском радіостанції "Майдан", - розповів Джемілєв.

Він також висловив переконання, що Україна має продовжувати економічну блокаду анексованого півострова. На його думку, абсурдно "годувати окупантів за свій рахунок", адже про забезпечення Криму тепер повинна піклуватися Росія.

"Мені здається, що далі лізтиме Росія, то швидше вона наближатиметься до свого кінця. Я впевнений, що Україна - це остання авантюра Росії. Це - не Чечня. Тут Росія захлинеться. Якщо зараз загальна кількість втрат серед українських вояків 5-6 тис. загиблих, то у росіян у два з половиною рази більше. Ми своїх воїнів ховаємо з почестями, а вони своїх загрібають, як собак", - підкреслив лідер Меджлісу.

Нагадаємо, 1-2 серпня у столиці Туреччини Анкарі відбудеться другий з'їзд Світового конгресу кримських татар. Перше засідання Конгресу відбулося у травні 2009 року. Татари анонсували проведення другого конгресу ще у 2014 році, проте провести його так і не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram