ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ видворила з України керівництво секти догналітів

Трьох чехів вислано на батьківщину, ще двоє лідерів УПГКЦ опинилися без паспортів

СБУ видворила з України керівництво секти догналітів
Антонин Догнал

СБУ видворила з України трьох лідерів незареєстрованої організації "Українська правовірна греко-католицька церква" (секта догналітів). Усі вони, як повідомляє прес-центр СБУ, громадяни Словаччини, їм заборонено в'їзд в Украіну. Ще двох іноземців, у яких були відсутні паспорти, затримали в адміністративному порядку для встановлення особи і видворення з України.

Як повідомляє прес-центр СБУ, керівники секти поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості до інших конфесій. Вони підтримували терористичну діяльність ЛНР і ДНР, намагалися вести антиукраїнську пропаганду. Зокрема, вони опублікували в мережі Інтернет кілька звернень до керівництва Росії з проханням "ввести іноземні війська на територію України".

Правоохоронці провели обшуки у місцях зібрань прихильників цієї організації. У спеціально обладнаній схованці виявлено підроблену печатку УГКЦ та флешки з матеріалами про діяльність незареєстрованої структури.

Нагадаємо, у квітні 2007 року священики УГКЦ, громадяни Чехії Антонін Догнал, Роберт Обергаусер, Річард Шпіржик і громадянин України Василь Гітюк створили у Свято-Благовіщенському монастирі села Підгірці Львівської області "Українську правовірну греко-католицьку церкву" (УПГКЦ) і почали себе називати "підгорецькими монахами". У свою чергу Догнал проголосив себе єпископом і почав проводити богослужіння, під час яких називав Папу Римського Бенедикта XVI та предстоятелів УГКЦ єретиками. За це у травні 2009 року усіх їх відлучили від церкви верховним трибуналом Ватикану.

Антоніна Догнала викрили у співпраці з чеськими спецслужбами комуністичного періоду.

Чому в повідомленні СБУ зазначено, що видворено громадяни Словаччини, а не Чехії, не зрозуміло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram