ГоловнаСуспільствоВійна

США приєдналися до мирних переговорів з приводу Донбасу

Створено новий формат - "Карасін-Нуланд".

США приєдналися до мирних переговорів з приводу Донбасу
Фото: Макс Левин

США приєдналися до переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі. Вони відбуваються не в рамках "нормандського формату" (Україна, Росія, Німеччина, Франція), а на двосторонніх засадах - із Росією.

Про це заявив голова адміністрації президента РФ Сергій Іванов в інтерв'ю в програмі "Вести" в субботу с Сергеем Брилевым" телеканалу "Россия 1".

"Очевидно, у них (США - ИФ) усе-таки виникло бажання дійсно спробувати врегулювати цю кризу, внутрішньоукраїнську, політично. Була домовленість, що створено окремий двосторонній формат - російсько-американський канал "Карасін-Нуланд" (заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін і помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд)", - цитує Іванова "Интерфакс".

"Чому двосторонній? Ми могли б це зробити, доповнити "нормандський формат" ще однією стороною, долучивши США. Але "нормандський формат" такий крихкий зараз, що цей крок був би просто ризикованим. І щоб не розвалити все, ми домовилися, разом домовилися, що поки будемо на двосторонніх засадах координувати наші дії стосовно України", - додав голова кремлівської адміністрації.

При цьому він заявив, що в ситуації на Донбасі є частка провини США. "Як вони часто люблять говорити, що ситуація виходить з-під контролю. Причому їм до цього, як це, може, й іронічно прозвучить, не звикати. А що, в Іраку вона не вийшла з-під контролю? А що, вона в Лівії не вийшла з-під контролю? А що, вона в Сирії не вийшла з-під контролю? Тепер вона ще й в Україні вийшла. Ось, куди, вибачте, не сунуться, вибачте за моветон, скрізь ситуація виходить з-під контролю", - заявив Іванов.

Однак зараз, на його думку, у партнерів виникло бажання врегулювати внутрішньоукраїнську кризу політично.

Нагадаємо, що Україна багато разів заявляла про своє бажання залучити до мирних переговорів США. При цьому передбачалося, що це буде "женевський формат" - Україна, Росія, ЄС і США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram