ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Найпоширенішими нелетальними хворобами стали біль у попереку і депресія

Вчені визначили список несмертельних хвороб, від яких найбільше страждають люди

Найбільш поширені нелетальні хвороби і травми - це біль у попереку, значні депресивні розлади і втрата слуху. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в журналі The Lancet від 8 червня 2015 року.

Основные нелетальные болезни
Фото: IHME
Основные нелетальные болезни

Вчені Інституту метрології та оцінки здоров'я (IHME) при Вашингтонському університеті (США) проаналізували 301 гострі і хронічні хвороби і травми у 188 країнах світу за 1990-2013 роки. В якості кількісної оцінки впливу проблем зі здоров'ям, що обмежують рухливість, слух або зір у людей, а також є причиною болю, використовували показник РПІ - кількість років, прожитих з інвалідністю.

 У 2013 році мігрені, біль у шиї і артрози замикали десятку головних чинників РПІ в Україні.

У жінок в Україні хвороба Альцгеймера стала викликати занепокоєння як головний чинник років, прожитих з інвалідністю. За період з 1990 по 2013 роки показник РПІ від хвороби Альцгеймера збільшився на 29%, РПІ від головного болю, спричиненого надмірним вживанням ліків - на 52%. Мігрені зменшилися на 6%. РПІ, спричинені діабетом у чоловіків в Україні, за період з 1990 по 2013 роки, досягли 18%. Артрози збільшилися на 17%, а мігрені зменшилися на 7%.

"Здоров'ю українців все більше загрожують нелетальні захворювання, такі як біль у попереку і шийний біль, втрата слуху, мігрені й артрози. Водночас такі захворювання, як депресія, хронічна обструктивна хвороба легень та діабет також коштують українцям багатьох років здорового життя", - прокоментувала ситуацію стосовно України доктор Наталія Фойгт (Nataliya Foigt), завідуюча лабораторією Інституту геронтології Національної академії медичних наук України та співавтор дослідження.

Дослідники встановили, що з віком люди частіше піддаються більшій кількості захворювань, які є наслідком нелетальних хвороб і травм.

Кількість людей, які постраждали від 10 або більше захворювань, з 1990 по 2013 роки збільшилася на 52%. Від таких хвороб страждають не тільки люди похилого віку. З 2,3 млрд людей, які постраждали від більш ніж п'яти хвороб, 81% були молодші від 65 років.

Як повідомлялося, ВООЗ нарахувала 350 мільйонів чоловік, які страждають від депресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram