ГоловнаСуспільствоВійна

Sky News оприлюднив розслідування загибелі тамбовських спецпризначенців на Донбасі

Родичам офіційно сказали, що військові загинули на Північному Кавказі

Британський телеканал Sky News оприлюднив сюжет про загиблих в Україні тамбовських спецпризначенців, заснований на розслідуванні російських блогерів.

Розслідування оприлюднено на сайті телеканалу.

Мова йде про спецпризначенців 16-ї окремої бригади ГРУ у Тамбові Тимура Мамаюсупова, Антона Савельєва та Івана Кардаполова. Їхнім родичам офіційно сказали, що солдати загинули на Північному Кавказі.

Фото: news.sky.com

Могилу Савельєва журналісти знайшли у Тамбовській області. На ній був вінок "Захиснику Вітчизни, від міністерства оборони Російської Федерації", а також квіти "Від товаришів" і "Від командування частини". Жінка, знайома з родиною військового, розповіла, що він "загинув героїчно", але попросила не називати її ім'я.

"Їх відправили у Ростов і в Україну. В Україні все робиться тихо... Ми не знаємо, де саме, але десь там... Це, звичайно, вина України в тому, що він помер. Це ганьба, що ми вмираємо не за нашу батьківщину", - розповіла жінка.

Могила Антона Савельєва з вінком від міністерства оборони Росії
Фото: news.sky.com
Могила Антона Савельєва з вінком від міністерства оборони Росії

Потім журналісти вирушили в Татарстан, де жив Тимур Мамаюсупов. На його могилі журналісти виявили такі самі вінки і ту саму дату смерті. Також журналісти знайшли у соцмережах фотографії, на яких він позує з медаллю "За повернення Криму" і фотографії, на яких він стоїть з прапором "ЛНР" на тлі бронетранспортера.

Третій загиблий, Іван Кардаполов, похований у селі неподалік від російсько-казахстанського кордону. На його могилі були такі самі вінки і та сама дата смерті. Родину Кардаполова також повідомили, що він загинув на Північному Кавказі.

"Його племінниця розповіла, що він був в Україні, там він помер... Повідомлення про смерть прийшло, офіцер вербування приніс його особисто", - заявив чоловік, який представився другом загиблого.

Журналісти Sky News зв'язалися з російським блогером Русланом Левієвим, який опублікував власне розслідування смерті спецпризначенців. Він повідомив про погрози на свою адресу, але підкреслив, що налаштований продовжувати розслідування.

Телеканал також відправив запити про загиблих військовослужбовців в міністерство оборони Росії і ФСБ, але відповіді ще не отримав.

Нагадаємо, Росія заперечує участь російських військових у конфлікті на Донбасі. При цьому правозахисники і журналісти не раз знаходили могили солдатів, загиблих за невідомих обставин. Нещодавно президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким військові втрати в мирний час є державною таємницею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram