ГоловнаСуспільствоЖиття

Оприлюднено список міст України, які перейменують

871 населений пункт повинен повернути історичну назву до 21 листопада

Український інститут національної пам'яті оприлюднив список міст і сіл, назви яких символізують комуністичний тоталітарний режим.

Фото: memory.gov.ua

Як повідомили в інституті, змінити назви треба 3% від усіх населених пунктів.

Громади 871 міста і села повинні визначити нові або повернути історичні назви до 21 листопада.

Серед них, нагадаємо, 22 великі міста. Зокрема:

Співробітники Українського інституту національної пам'яті та волонтери аналізують майже 30 тисяч назв українських міст і сіл.

Дані постійно оновлюють, оскільки походження назв вимагає додаткового дослідження.

Наприклад, село на Львівщині із, здавалося б, звичайною назвою Максимівка увічнює офіцера НКВС Максимова, який воював проти УПА. Громада ще з 2008 року намагається повернути селу історичну назву Лібухова. А село Хрущова Микитівка на Харківщині, незважаючи на очевидні аналогії, названо так ще в XVII-XVII століттях на честь двох козаків: 1676 року уманський полковник Микита Сененко отримав жалувану грамоту на ці землі, а з 1738-го в Микитівці був новий власник - ніжинський полковник Іван Хрущов.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їхню пропаганду і символіку.

Законом про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного режимів заборонено публічне використання символіки таких режимів, встановлено зобов'язання перейменувати організації та торгові марки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram