ГоловнаСуспільствоПодії

Турчинов заявив про позитивну динаміку на пожежі у Глевасі

Головна небезпека пов'язана з розташованими поруч військовими арсеналами

Турчинов заявив про позитивну динаміку на пожежі у Глевасі
Фото: mns.gov.ua

Пожежники розпочали локалізацію вогню на нафтобазі "БРСМ-Нафти", але небезпека його подальшого поширення у разі нового вибуху зберігається. Про це заявив секретар РНБО Олександр Турчинов на оперативному брифінгу у Глевасі.

"Динаміка зараз позитивна: і температура падає, і обсяги горіння знижуються", - сказав він.

Він зазначив, що поряд із нафтобазою "БРСМ-Нафти" знаходиться ще одна нафтобаза - компанії KLO.

Однак головна небезпека знаходиться за 50 метрів від пожежі - авіаційна військова частина з арсеналом зброї. "Зараз наше головне завдання не дати вогню поширитися на територію військової частини. Для цього робиться все можливе", - заявив секретар РНБО. При цьому Турчинов підкреслив, що евакуація снарядів почалася ще вчора, а міністр оборони Степан Полторак додав, що найближчі склади повністю вивезли.

Порушено кримінальну справу, яка має з'ясувати, хто видав дозвіл будувати нафтобазу так близько до арсеналів.

Радник глави МВС Антон Геращенко у своєму фейсбуці підкреслив, що масштаби пожежі у Глевасі спровокувало грубе порушення пожежних норм.

"Загалом на нафтобазі, зі слів представників, ДСНС налічувалося 17 резервуарів ємністю по 800 кубічних метрів і кілька десятків резервуарів меншої ємності. Ємності через розпал сільськогосподарських робіт заповнено на 90%. Видно, що 800-кубові ємності для пального, розташовані на відстані всього 10-15 метрів один від одного. Зрозуміло, що якщо одна така ємність займеться, то у разі її вибуху, вибух інших ємностей неминучий. Як мені стало відомо, ДСНС неодноразово виносила компанії БРСМ приписи про необхідність приведення своєї нафтобази у відповідність з державними пожежними нормами, проте необхідних заходів не вживали", - сказав він.

Мер Києва Віталій Кличко у свою чергу зазначив, що вітер зараз не в напрямку столиці, тому для жителів міста жодної небезпеки немає. Він також висловив сподівання, що до вечора паливні цистерни повністю догорять і вогонь погасять.

При цьому з двокілометрової зони навколо евакуюють громадян, а у разі подальшого поширення вогню зона евакуації збільшиться до десятьох кілометрів. "Зараз визначено двокілометрову зону, де відбувається евакуація людей у разі небезпеки у військовій частині, і також у разі реальної небезпеки проведуть евакуацію з десятикілометрової зони", - заявив Олександр Турчинов.

Нагадаємо, пожежа на нафтобазі "БРСМ-нафта" виникла у понеділок увечері, інформація про спалах надійшла о 17:29 - спочатку зайнявся резервуар з паливом обсягом 800 кубометрів. Вранці горіли вже вісім великих резервуарів і вісім менших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram