ГоловнаСуспільствоВійна

ООН закликає забезпечити доступ гуманітарної допомоги на Донбас

В організації вказали на неможливість доставити допомогу тим, хто її потребує

ООН закликає забезпечити доступ гуманітарної допомоги на Донбас
Фото: EPA/UPG

В Організації Об'єднаних Націй заявляють про "надзвичайно складну" гуманітарну ситуацію на Донбасі.

Про це сказав під час засідання Ради безпеки ООН заступник генерального секретаря ООН Джеффрі Фелтман.

"Гуманітарна ситуація надзвичайно складна, Україна входить до числа 10 країн, в яких кількість внутрішньо переміщених осіб перевищила 1 млн 300 тис. чоловік. Їх не було рік тому, ситуація була зовсім інша", - сказав Фелтман.

За його словами, 16 тис. осіб були переміщені тільки в останній тиждень травня. "Близько 870 тис. чоловік попросили притулку, права на перебування в найближчих країнах, 10 тис. чоловік тільки в другій половині травня", - додав Фелтман.

Він зазначив, що число переміщених осіб постійно збільшується. Крім того, за словами Фелтмана, велику стурбованість викликає можливість гуманітарного доступу уздовж лінії зіткнення, що не дозволяє надавати гуманітарну допомогу тим, хто її потребує.

"Усі сторони конфлікту мусять негайно гарантувати безперешкодний доступ гуманітарним співробітникам і гуманітарному вантажу як з боку ООН, так і з боку неурядових організацій", - підкреслив Фелтман.

Він закликав уряд України зняти всі бюрократичні перешкоди для доставки гуманітарної допомоги. "А указ від 2 червня, виданий самопроголошеною владою в Донецьку, який забороняє діяльність на території ДНР іноземних НУО, має бути відкликаний", - заявив Фелтман.

Нагадаємо, за даними моніторингової місії ООН з прав людини, від початку збройного конфлікту на Донбасі загинули 6362 чоловік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram