ГоловнаСуспільствоВійна

ООН фіксує дедалі більше доказів участі Росії в конфлікті на Донбасі

Росія як і раніше відкидає всі звинувачення Заходу

ООН фіксує дедалі більше доказів участі Росії в конфлікті на Донбасі
Иван Шимонович
Фото: un.org

У ході конфлікту на сході України з'являється дедалі більше свідчень про участь у ньому на державному рівні Росії, які, однак, поки що не є неспростовними.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на високопосадовців управління ООН з прав людини.

"Ми говоримо про зростання потоку (офіційно невизнаних) бойовиків і все більшу кількість доказів, що в бойові дії залучено певну кількість російських військовослужбовців", - сказав помічник Генерального секретаря ООН Іван Шимонович на прес-конференції в Женеві в понеділок.

Росія відкидає всі звинувачення Заходу в постачанні зброї і військ проросійським сепаратистам.

Раніше чиновники ООН поговорили із затриманими на сході росіянами Єрофєєвим і Александровим, які вважають себе військовополоненими, тоді як Росія називає їх колишніми військовослужбовцями.

"Дуже складно довести, військовослужбовці ці люди чи ні. Переважно саме через це ми й говоримо про "бойовиків" з Російської Федерації", - розповів Армен Харутунян, голова місії ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні.

Якщо Росію визнають стороною конфлікту, це втягне країну у звинувачення у військових злочинах і можливі процеси в Міжнародному кримінальному суді, пише видання.

Визнавати Росію стороною конфлікту чи ні є прерогативою Міжнародного комітету Червоного Хреста, який є гарантом Женевської конвенції.

Торік у липні МКЧХ заявив, що війна в Україні є цивільним "не-міжнародним конфліктом". Комітет не анонсував ніяких змін у своєму визначенні, а його прес-секретар Дженніфер Тобіас відмовилася відповідати агентству на запитання, чи змінився підхід МКЧХ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram