ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ запобігла теракту в Києві, затримавши диверсанта

У столиці готувалася диверсія на марші "білих хусток"

СБУ запобігла теракту в Києві, затримавши диверсанта
Архивное фото
Фото: sbu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України затримали в Києві диверсанта, який прибув до міста з метою дестабілізації ситуації в столиці, передає офіційний сайт СБУ.

За завданням російських спецслужб, чоловік збирався організувати проплачений представниками колишньої влади т. зв. "Марш білих хусток" і здійснити під час його проведення терористичний акт, передає прес-служба відомства.

Для виконання злочинного завдання диверсант заздалегідь прибув до Києва. Він змінив паспортні дані і для прикриття влаштувався на роботу в одну з адвокатських контор.

Затриманий готував базу для терористичної диверсійної групи, яка збиралася вирушити до Києва з території т. зв. "ЛНР". За задумом російських кураторів, терористичний акт під час фейкового "маршу білих хусток" мав дестабілізувати ситуацію в столиці України і спровокувати заворушення. Після здійснення теракту диверсанти планували повернутися на територію, тимчасово окуповану бойовиками.

Співробітники спецслужби оперативно встановили особу терориста. Затриманий з травня до липня 2014 року очолював "слідчий підрозділ" незаконного збройного формування бойовиків "Лєший", яке діяло в Луганській області. Він безпосередньо допитував і катував українських військовослужбовців і мирних громадян, яких терористи підозрювали в проукраїнських позиціях.

Терорист також брав участь у бойових діях і диверсійних операціях проти сил антитерористичної операції,під час яких отримав численні поранення. Після цього його й було "переорієнтовано" російськими спецслужбами на організацію терористично диверсійних актів у мирних українських містах.

Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для затримання всіх можливих спільників диверсанта, сказано в повідомленні.

Нагадаємо, СБУ також затримала групу диверсантів у Дніпропетровську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram