ГоловнаСуспільствоВійна

Рубан звинуватив Медведчука у заморожуванні обміну військовополоненими

У полоні у терористів перебувають близько 400 осіб

Рубан звинуватив Медведчука у заморожуванні обміну військовополоненими
Фото: EPA/UPG

Обмін полоненими, який наприкінці минулого і на початку цього року відбувався дуже активно, практично припинився.

Про це заявив керівник Центру звільнення полонених громадської організації "Офіцерський корпус" Володимир Рубан, передає "Радіо Свобода".

За його словами, загалом у полоні у терористів "ДНР" та "ЛНР" перебувають близько 400 осіб. "Відповідно до нашого списку, десь близько 400 осіб. За відомостями СБУ - близько 400 осіб. За розвідданими - теж 400 осіб", - зазначив він.

Він також повідомив, що полонених періодично вивозять у Російську Федерацію - насамперед, для допитів старшого офіцерського складу. Є й непідтверджені чутки про те, що їх вивозять у республіки Кавказу. Також бойовики використовують полонених для різних робіт - для будівництва або розбирання завалів, для ремонту підбитої і поламаної важкої техніки.

Рубан також заявив, що розчарований роботою Віктора Медведчука як представника України з гуманітарних питань у тристоронній контактній групі.

"Незважаючи на те, що створено ця комісію, ми далі працюємо окремо. Крім того, ми відчуваємо ревнощі з боку Віктора Медведчука, який не бажає залучати когось у переговорний процес. І якщо спочатку я вітав призначення Медведчука, то зараз розчарований", - сказав Рубан.

"Раніше мені здавалося, що навіть не як патріот, а як людина Медведчук сприятиме звільненню полонених, адже ми знаємо про його родинні зв'язки з Володимиром Путіним, вони куми, Путін хрестив його дітей. Мені уявлялося, що достатньо буде одного його дзвінка, щоби вплинути на донецьку сторону і відпустити всіх військовополонених. Насправді ж цей процес настільки затягнувся, що ми маємо право пред'явити претензії щодо умисного затягування цього процесу", - додав він.

Рубан також підкреслив, що в питанні звільнення полонених "зникла прозорість" - керівник групи від України не має уявлення про точну кількість військовослужбовців, які перебувають у полоні і яких він мусить звільнити. "Останнім часом було лише кілька обмінів, і щоразу їх підтягують під якусь дату - або під Мінські переговори, або під якісь події, навіть під релігійні свята, наприклад, Великдень", - зазначив він.

Нагадаємо, 22 травня з полону бойовиків звільнили командира штурмового батальйону 81-ї десантної бригади Олега Кузьміних, який потрапив у полон чотири місяці тому під час боїв за Донецький аеропорт. Президент Петро Порошенко нагородив звільненого "кіборга" орденом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram