ГоловнаСуспільствоЖиття

"Народний тил" провів акцію протесту на захист свого волонтера

Селище Ємільчине Житомирської області виявилося другою Врадіївкою.

"Народний тил" провів акцію протесту на захист свого волонтера
Фото: Олександр Рудоманов

Активісти волонтерського руху "Народний тил" на чолі з Георгієм Тукою спільно з Автомайданом і Самообороною відвідали селище Ємільчине Житомирської області, щоб підтримати свого волонтера Михайла Бакалюка, проти якого місцеві силовики порушили справу після конфлікту із "завгоспом начальника міліції".

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Нагадаємо, Бакалюк у селищі Ємільчине закуповував пелети для фронтових буржуйок. Коли він завантажувався, біля його мікроавтобуса зупинилася "Таврія", з якої вийшли двоє нетверезих чоловіків, не задоволених тим, як волонтер припаркувався. Вони спробували витягнути його з машини, після чого волонтер дістав травматичний пістолет і зробив попереджувальний постріл. Нападників це не злякало, і тоді волонтер відкрив вогонь на ураження. Постраждалі виявилися пов'язаними з начальником місцевої міліції (один з них - "завгосп головного міліціонера") та районним прокурором.

Волонтера звинуватили за трьома статтями Кримінального кодексу.

За словами адвоката Бакалюка, розслідування тривало п'ять місяців, просто перед проведенням акції "Народного тилу" справу передали в Житомир за підслідністю. "Не хочуть брати на себе відповідальність. Протягом п'яти місяців міліція не провела необхідних експертиз, зокрема дактилоскопічної та слідів крові з місця події. Усе це роблять для того, щоб будь-який адвокат міг розвалити справу, якщо вона обернеться проти тих, кого покривають працівники міліції", - вважає адвокат Михайла Бакалюка.

Під час стихійного мітингу під стінами РУВС місцеві жителі розповіли про приголомшливі випадки свавілля місцевої міліції. Зокрема про закриті кримінальні справи проти п'яних водіїв-винуватців ДТП, в тому числі з летальним наслідком. Місцева мешканка поскаржилася, що після того, як її сина збили насмерть, міліція кілька разів закривала справу, а прокуратура знову відкривала.

Під тиском громадськості під час мітингу рапорти про відставку написали заступник начальника голови районного управління міліції з громадської безпеки і слідства Сергій Лук'янчук й Ігор Шишковський. Вони послалися на закон про люстрацію, під дію якого потрапляють. У відставку подав і начальник районного управління ДАІ. Голова РУ МВС Руслан Прищепа акурат перед проведенням акції пішов на лікарняний і на робочому місці його не виявилося.

Протестувальники разом з активістами після райуправління міліції вирушили до будинку, де нібито живе Прищепа. На нього вказали місцеві жителі. На зазначеній території - фермерське господарство з більш ніж двома десятками породистих коней. А прохід до місцевої річки закрито для жителів селища. На захист Прищепи до активістів прибув чоловік у нетверезому стані, який назвався братом головного міліціонера. Самооборона здійснила громадське затримання і викликала працівників міліції. Під час проведення експертизи у крові затриманого виявили 1,49 проміле алкоголю.

По завершенню акції люди розійшлися по домівках, а "Народний тил" вирушив у Житомир - до начальника УВС області. З ним - двоє місцевих жителів, які постраждали від рук районної міліції. Вони написали відповідні заяви. Голова облУВС обіцяв узяти все під особистий контроль.

Зазначимо, випадок у Ємільчиному нагадує події у Врадіївці 2013 року, де після зґвалтування та побиття співробітниками міліції місцевої мешканки сплив масштаб протизаконної діяльності правоохоронців. У результаті масових протистоянь "зам'яти" справу не вдалося, незважаючи на приналежність обвинувачених до силових органів і зв'язки в прокурорських колах. Їм дали 15 і 11 років в'язниці. А МВС пообіцяло переатестувати всю миколаївську міліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram