ГоловнаСуспільствоВійна

Турчинов заговорив про розміщення системи ПРО в Україні для захисту від РФ

Секретар РНБО вважає реальною ядерну загрозу з боку Росії.

Турчинов заговорив про розміщення системи ПРО в Україні для захисту від РФ
Фото: www.rnbo.gov.ua

Секретар Ради безпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що Україна може розпочати консультації про розміщення компонентів системи ПРО на своїй території для захисту від Росії.

"Не виключаю, що для захисту від ядерної загрози ми змушені будемо проводити консультації про розміщення компонентів системи ПРО на території України. Не допустити війни з використанням ядерної зброї - це спільна відповідальність усіх людей доброї волі перед планетою", - сказав він в інтерв'ю "Укрінформу".

За словами Турчинова, Росія вже доправила на територію Криму 10 ракетних комплексів "Іскандер-М" (може бути засобом доставки тактичної ядерної зброї), вони розміщені в районі селища Щолкіне і Красноперекопськ, аналогічні комплекси можуть з'явитися також біля Джанкоя і селища Чорноморське. Відновлюють торпедний завод в Орджонікідзе біля Феодосії. Фахівці 12-го Головного управління Міноборони Росії вивчають можливість зберігання ядерних бойових частин для озброєння на флотських арсеналах у Севастополі і на складах військового аеродрому "Гвардійське" неподалік від Сімферополя.

Секретар РНБО стверджує, що Росія також приділяє увагу модернізації злітно-посадкових смуг на кримських авіабазах для можливості прийому і базування бомбардувальників Ту-22МЗ, оснащених ядерними бомбами і ракетами "повітря-земля".

Також розпочато відновлювальні роботи на об'єкті "Феодосія-13", який під час СРСР використовували як бомбосховище для зберігання ядерних боєприпасів для артилерії та бойових кораблів Чорноморського флоту. Тривають підготовчі роботи для переобладнання музею "Балаклава" в центр комплектації та обслуговування ядерних боєголовок, стверджує Турчинов.

На його думку, такі кроки Росії змушують Україну робити щось для свого захисту. Він також висловив здивування, чому світова спільнота не реагує на дії РФ.

"Розумієте, всі ми маємо історичний досвід, що політика умиротворення агресора апріорі не може закінчитися нічим хорошим. Вона призводить лише до зростання військової загрози і до руйнування системи колективної безпеки. У тому числі і до збільшення ризиків початку повномасштабної війни із застосуванням ядерної зброї, що може бути останньою війною в історії людства й узагалі в історії цивілізації. Це нас дуже турбує, адже, по суті, ядерна зброя в Криму буде спрямована передусім проти європейських країн. Окрім того, реальна небезпека існує і для Туреччини, яка, до речі, країна-член НАТО", - заявив Турчинов.

"Зупинити агресора можна, тільки скоординувавши зусилля, реалізуючи комплекс асиметричних заходів, зокрема і в реалізації потужних міждержавних програм військово-технічного співробітництва, і посилюючи санкції, в тому числі і через порушення міжнародних договорів про нерозповсюдження ядерної зброї", - наголосив він.

Нагадаємо, в червні минулого року США заявили, що не мають намірів розміщувати бази системи протиракетної оборони на території України. Посол Росії в Данії Михайло Ванін у березні цього року заявив, що данські військові кораблі стануть мішенями для російських ядерних ракет, якщо Данія приєднається до протиракетної оборони НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram