ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму до портрета Сталіна поклали квіти з колючим дротом

Активісти висловили "подяку" кривавому диктатору

У День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу в Криму в понеділок, 18 травня, активісти поклали до портрета Сталіна композицію з квітів, оповитих колючим дротом. Про це інформує Крым.Реалии.

За словами однієї з ініціаторів створення "Українського культурного центру" в Криму Олени Попової, таким чином активісти вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар.

Фото: Крым.реалии

"71 рік тому в Криму сталася трагедія, виною якої - людина, чия іменна меморіальна дошка тепер прикрашає Сімферополь. Троянди, обвиті колючим дротом, як символ того режиму. Троянда символізує скорботу і водночас кров, пролиту безневинними людьми, за примхою однієї людини", - сказала Олена Попова.

Фото: Крым.реалии

Один з ініціаторів створення "Українського культурного центру" Леонід Кузьмін повідомив, що таким чином активісти висловили "подяку" кривавому диктатору.

"Сьогодні знаменна дата для всього Криму. Депортація кримських татар - це трагедія не тільки одного народу. Це трагедія всіх народів Криму. Це трагедія всього Криму. Саме ця людина винна в тому, щоб весь кримськотатарський народ був депортований за межі своєї Батьківщини. Ми кажемо "спасибі" цій людині саме 18 травня", - зазначив він.

Як відомо, сьогодні в Сімферополі співробітники російських силових спецпідрозділів затримали близько 60 учасників автопробігу, присвяченого Дню пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Нагадаємо, пам'ятну дошку Йосипу Сталіну встановили 8 травня в Сімферополі представники Кримського республіканського комітету Компартії Російської Федерації.

18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова відправили перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч чоловік.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації відбувалися масові заходи, у тому числі траурний мітинг у центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили. Цього року Меджліс кримськотатарського народу також отримав від місцевої влади відмову на проведення мітингу.

Російська влада Криму заявила, що буде проводити заходи з нагоди цієї дати в "новому форматі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram