ГоловнаСуспільствоОсвіта

Підсумки тестування з української мови виявилися гнітючими

Чиновники відкидають претензії у надмірній складності тестів

Підсумки тестування з української мови виявилися гнітючими
Фото: Макс Левин

Близько 20% абітурієнтів не написали жодного слова у творчому завданні на зовнішньому незалежному тестуванні з української мови та літератури, повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук.

За його словами, тести показали досить низький рівень знань української мови та літератури випускниками шкіл.

"Рівень знань більшості випускників загальноосвітніх закладів не є відмінним чи добрим", - передає слова Лікарчука "Інтерфакс-Україна".

Лікарчук нагадав, що вперше цього року було визначено граничний бал, який визначав, чи здано тестування. У підсумку понад 22 тис. абітурієнтів (8,5%) не здали тест з української мови та літератури. При цьому лише 158 учнів з 300 тис. отримали за тест максимальну кількість балів - 200.

Оцінюючи самі тести, директор центру заявив, що вони були якісними.

"За результатами психометричного аналізу тест є надійним і якісним... Він дав можливість чітко розділити сильних і слабких, добре і погано підготовлених", - сказав Лікарчук.

Лікарчук зазначив, що причинами скандалу навколо кількох нібито спірних завдань тестів стали "суб'єктивні чинники". За його словами, багато випускників, які претендували на медалі, не отримають їх, оскільки не написали на належному рівні тест з української мови та літератури.

Разом з тим Лікарчук визнав недоліки у самому тестуванні. За його словами, необхідно розмежувати в часі тестування за базовим і поглибленим рівнем знань з української мови та літератури.

Нагадаємо, цього року результати зовнішнього незалежного тестування з української мови та літератури прирівнюються до державної підсумкової атестації, тобто бали за підсумками тестування заносять в атестат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram