ГоловнаСуспільствоЖиття

На Хортиці трембітою закликали мир в Україну

Карпатський духовий інструмент зазвучав на козацькому острові вперше

На Хортиці трембітою закликали мир в Україну
Трембита мира прозвучала на Хортице
Фото: ТВ-5 Запорожье

У Запоріжжі на острові Хортиця музикант з Ужгорода за допомогою 8-метрової трембіти закликав мир в Україну. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У п'ятницю на острові Хортиця відбулася культурна акція "Звучить трембіта над Дніпром", в якій взяли участь музикант з Ужгорода Сергій Барвік-Карпатський та хор Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди.

С.Барвік-Карпатський розповів, що спеціально привіз до Запоріжжя, за тисячу кілометрів від Карпат, давній карпатський духовий інструмент - трембіту, щоб "в серці країни - на козацькому острові Хортиця - закликати мир в Україну і нагадати про важливість єднання українського народу".

"Я вирішив погудіти на трембіті саме тут, щоб подати сигнал світові, що потрібно об'єднуватися. У серці козацтва - Хортиці, звідки почалася наша країна, звучала пісня трембіти. Ми із Закарпаття подаємо сигнал: "Люди, думайте, об'єднуйтеся, разом переможемо у війні, разом будемо жити в мирі та добрі", - зазначив музикант.

Керівник національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко зазначив, що вперше в історії острова тут зазвучали звуки трембіти.

"Дуже важливо, що трембіта - стародавній музичний інструмент українських західних регіонів, звучить тут, на Хортиці - в енергетичному серці України, закликаючи мир", - зазначив Остапенко.

В акції на Хортиці брали участь також юні музиканти Запоріжжя, які виконали українські пісні. За їхніми словами, вони "співали душею з надією на мир в Україні, карпатська трембіта співає душею українського народу".

Нагадаємо, у Києві під час Майдану на вул. Грушевського жителі Карпат заграли на трембіті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram