ГоловнаСуспільствоПодії

Міліціонери під час обшуку забрали гроші на лікування дитини, - адвокат

Веремеєнко стверджує, що обшук відбувся з порушенням прав неповнолітнього, без присутності адвоката і батьків, а поняті стояли осторонь.

У п'ятницю, 10 квітня в селі Лумля Малинського району четверо співробітників міліції провели обшук у квартирі 15-річного Артема Коткова, якого підозрюють у вбивстві. Як повідомив LB.ua адвокат Коткова Олег Веремеєнко, в результаті дій міліціонерів з будинку зникли гроші, відкладені на лікування дитини - молодшого брата Артема.

«Співробітники міліції під час обшуку забрали дитячі гроші, - сказав адвокат. - Мене ця історія обурила - я на своїй практиці такого не пам'ятаю», - додав він.

У його підзахисного два молодші брати, одному з яких треба робити операцію - на неї мама відклала 10 тис. грн.

Міліціонери прийшли в п'ятницю, коли матір Артема була на роботі, а обидва брати - в школі. Хлопець, якого утримують під домашнім арештом на час слідства, був удома із 80-річною бабусею (вона інвалід). За словами адвоката, тільки-но представники МВС зайшли у двір - почали душити собаку, яка на них гавкала (собака при цьому була на прив'язі). Артем зателефонував йому в сльозах, запитав, що робити. Веремеєнко поспілкувався зі слідчим по телефону.

«Я сказав йому: без адвокатів і без мами ви не можете проводити обшук. Дочекайтеся мене. На що отримав відповідь: «Ви в Києві, ми за 100 км від Києва, ми на вас чекати не будемо», - розповів Веремеєнко LB.ua. Він зазначив, що такі норми вказані в законодавстві - неповнолітній має право на захист, і обшук у його квартирі слід проводити в присутності батьків і адвоката.

«Я сказав, що буду звертатися до генпрокурора - тому що вони порушили права неповнолітнього», - додав Веремеєнко, який знає, що під час що третього обшуку в приміщеннях щось зникає або туди щось підкидають.

«Нічого не виявили і нічого не підкинули - хоч це радує. Але розгромили півбудинку», - сказав другий адвокат Коткова Анатолій Афанасенко.

Мати Артема Ніна Коткова прийшла з роботи через дві години після візиту міліціонерів.

Коли вони прийшли, син подзвонив їй, сказав: «Мамо, йде обшук». Жінка здивувалася - обшук у них у квартирі вже був. Але по телефону просила почекати, поки вона приїде.

«Ніхто на вас чекати не буде, ні на вас, ні на вашого адвоката», - переказує Коткова слова слідчого, який прийняв рішення проводити обшук з порушенням законів.

«У моєї мами руки сині і під оком синець - так вона намагалася їх утримати», - сказала Коткова. Зі слів сина і матері, поняті під час обшуку перебували весь час в одній кімнаті, а не ходили за міліціонерами, як їм наказано.

Правоохоронці зламали обидві дитячі ліжка, перевернули все, сапою побили собаку у дворі.

«У мене будинок був, як після війни», - описала вона наслідки роботи міліції того дня.

Але головне - за її словами, люди в погонах забрали гроші на операцію її молодшому синові, який уже другий день не ходить до школи через проблеми з ногою. Дитині потрібно терміново прооперувати ногу, а через два місяці виправити викривлену перегородку носа. Для цього і відклали 10 тис. грн.

«Відповідно до Кримінального кодексу, обшук - це слідчі дії. І в них може брати участь підозрюваний і його законний представник», - зазначив Афанасенко, підтвердивши, що права його підзахисного порушили.

Він наголосив, що правоохоронці щонайменше мусили попередити про майбутній обшук адвокатів. Рішення суду про проведення обшуку ухвалили ще 20 березня.

Адвокатам з протоколу обшуку відомо, що в будинку Коткова того дня побували міліціонери Зарічний, Фадєєв (в.о. керівника райвідділу), Сичевський і Плотницкий. "Я нікого з них конкретно звинувачувати не можу, тому що я не був там. І вони не можуть між собою розібратися, хто взяв гроші", - сказав Веремеєнко.

Він також зазначив, що доказів причетності його підзахисного до вбивства пенсіонерки немає, але слідство відмовляється навіть розглядати інші версії, пов'язані, наприклад, з побутовим насильством.

Нагадаємо, 15-річного Артема Коткова з с. Лумля підозрюють у вбивстві 83-річної односельчанки. За словами Веремеєнка, убита була лихваркою - давала гроші в борг селянам, зловмисник забрав у неї блокнот із записами боргів. Адвокати стверджують, що справу проти Коткова сфабрикували. Слідство у його справі триває вже 5 місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram