ГоловнаСуспільствоВійна

Україна запропонувала демілітаризувати Широкине

Контактній групі не вдалося досягти прогресу у звільненні полонених

Україна запропонувала демілітаризувати Широкине
Широкино вблизи Мариуполя
Фото: uainfo.org

У вівторок відбулася відеоконференція учасників Тристоронньої контактної групи з представниками так званих "ДНР" та "ЛНР".

Прес-секретар Леоніда Кучми (уповноважений від України на переговорах) Дарка Оліфер у фейсбуці оприлюднила пропозиції України на відеоконференції і її підсумки.

Українська сторона констатувала відсутність припинення вогню на Донбасі, навівши як приклад загибель шести українських військових і поранення 12, а також фіксацію понад 100 обстрілів протягом 13 квітня.

У цій ситуації Україна запропонувала такі кроки:

  1. Розміщення 10 постійно діючих пунктів з моніторингу режиму припинення вогню. Передбачається, що на цих пунктах будуть українські та російські офіцери зі Спільного Центру з контролю і розмежування, а також представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Перші такі пункти можуть бути розгорнуті в найбільш проблемних точках, в тому числі, в Донецькому аеропорту і н.п. Широкине.
  2. Демілітаризація Широкиного, тобто взаємне відведення збройних підрозділів з цього населеного пункту. Обов'язкову присутність в Широкиному представників місії ОБСЄ.
  3. Доставка Україною гуманітарної допомоги в Донецьк і Луганськ. З огляду на сформовану гуманітарну ситуацію в цих районах, це повинно відбутися в найкоротші терміни. В першу чергу гуманітарну допомогу буде доставлено в дитячі будинки, інтернати, лікарні, будинки престарілих.
  4. Підписання плану з відведення танків, мінометів і гармат калібром менш як 100 мм. Цей пункт - продовження ініціативи міністрів закордонних справ "нормандської четвірки", яку було озвучено на зустрічі в Берліні, 13 квітня.

Однак представники "ДНР" і "ЛНР" проявили себе як неконструктивні переговорники.

"Йдеться про їхнє своєрідне прочитання деяких пунктів Мінського угоди - зокрема, про спроби прив'язати доставку гуманітарної допомоги мирним жителям і обмін заручниками та незаконно утримуваними особами до якихось неіснуючих домовленостей", - пише Оліфер.

При цьому на переговорах Кучма зазначив, що Україна виконала всі необхідні дії для обміну у форматі "всіх на всіх".

Триває підготовка до створення підгруп з безпеки, політичних, економічних і гуманітарних пунктах Мінського договору.

Нагадаємо, терміни виконання низки пунктів мінських угод, зокрема щодо обміну полоненими і припинення вогню, давно зірвано. Однак влада України не бачить іншого способу врегулювання конфлікту, крім виконання мінських угод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram