ГоловнаСуспільствоВійна

Журналісти розповіли, як створювався і воює батальйон "Фенікс"

Експериментальний підрозділ зробив із пересічних громадян елітних військових.

Добровольчий батальйон "Фенікс" 79-ї миколаївської окремої аеромобільної бригади за час, що минув від серпня 2014 року, коли його було створено, перетворився на елітний бойовий підрозділ.

Про це йдеться в розслідуванні телеканалу "Еспресо ТБ".

На відміну від інших добровольчих батальйонів, "Фенікс" створювали як штатну одиницю наявної військової частини. Озброєння нового підрозділу взяло на себе Міноборони, волонтер Юрій Бірюков узяв на себе екіпіровку. "Ідея наша спільна з Міністерством оборони - що МО надає озброєння і незначну частину екіпірування, а наша команда, плюс народ України екіпірують бійців. І так, як нам хочеться. Від ніг до голови, закінчуючи панамками", - розповів він.

Очолив "Фенікс" підполковник Семен Колейник, позивний "Браво". Він особисто відбирав військових. "Якщо людина приходила без досвіду служби, або служила командиром відділення, то вона була командиром відділення, була стрільцем-гранатометником - ставала за своєю спеціальністю. Ті, хто приходив без військової підготовки, йшли в лінійні роти і ставали стрільцями", - розповів Колейник.

У листопаді 2014-го батальйон перекинули в зону АТО, уже без Колейника, якого відправили на навчання до Національного університету оборони. Комбатом став майор Сергій Почтаренко.

"Десь близько 80% нашого батальйону становлять добровольці, інша частина - це кадрові військовослужбовці. Скажу вам чесно, що працювати з добровольцями не становить жодної проблеми. Люди розуміють тебе з півслова, і проблем і суперечок у нас ніколи не виникало. І підготовка в нас ішла доволі добре, і все в нас ішло за планом", - розповів він.

Першим бойовим хрещенням для батальйону стала операція деблокування Широкиного. Крім того, деякі підрозділи батальйону брали участь у боях сектора Б у селі Водяне, неподалік від Донецького аеропорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram