ГоловнаСуспільствоЖиття

Жителі Землі спостерігали найкоротше місячне затемнення століття

Це вже третє з чотирьох місячних затемнень, які припадають на період із квітня 2014 року по вересень цього року.

У суботу жителі деяких регіонів Землі спостерігали найкоротший місячне затемнення у XXI столітті.

Фото: @davexl23

Про це повідомляє видання "Новое время" з посиланням на сайт NASA.

Затемнення почалося о 13:16 за київським часом і тривало лише близько 5 хвилин. Зокрема, небесне явище могли спостерігати на сході Північної та на заході Південної Америки, а в Індії, Китаї, країнах Океанії було видно лише заключні фази затемнення.

У NASA нагадали, що повне місячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля і Місяць опиняються на одній осі і природний супутник входить у тінь, який відкидає наша планета. При цьому Місяць набуває темно-червоного забарвлення, оскільки до нього доходять сонячні промені, які проходять по дотичній до поверхні Землі і розсіюються в її атмосфері, що відіграє роль гігантської лінзи.

Це вже третє з чотирьох місячних затемнень, які припадають на період з 15 квітня 2014 року по 28 вересня цього року. Попереднє затемнення, яке могли спостерігати жителі Північної Америки, деяких районів Південної Америки та Азії, а також Австралії, відбулося в жовтні 2014 року. Така частота незвичайних астрономічних явищ пояснюється положенням небесних тіл у Сонячній системі.

Нагадаємо, 20 березня над північною півкулею Землі можна було спостерігати повне сонячне затемнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram