ГоловнаСуспільствоЖиття

У ніч на неділю Україна переходить на "літній час"

Стрілки годинника переведуть на одну годину вперед

У ніч на неділю Україна переходить на "літній час"
Архив
Фото: analytic-info.net

Україна в ніч з 28 на 29 березня о 03.00 за київським часом переходить на "літній час", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

О 3.00 стрілки годинника переведуть на одну годину вперед відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року № 509 "Про порядок обчислення часу на території України".

Як відомо, більша частина території України розташована в смузі, що відповідає часовому поясу UTC+2 ("другий часовий пояс"). Це зафіксовано постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року, відповідно до якої в країні діє час другого часового поясу з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3.00 на одну годину вперед і в останню неділю жовтня о 4.00 на одну годину назад.

Як повідомлялося, Державна адміністрація залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") у зв'язку з переходом на "літній час" відкоригувала графік руху пасажирських поїздів.

У ніч з 28 на 29 березня пасажирські поїзди далекого прямування, які на момент переведення годинників перебуватимуть у дорозі, до кінцевого пункту прибудуть за скоригованим часом, а приміські поїзди курсуватимуть уже згідно з літнім часом.

Таким чином, у квитках вказано час відправлення і прибуття з урахуванням коректувань графіка руху поїздів.

Країни Європейського Союзу, більша частина яких лежить у поясі UTC+1, менша - в UTC і UTC+2, також переходять на літній час.

Нагадаємо, вперше "літній" і "зимовий" порядок обчислення часу був запроваджений в Англії в 1908 році для економії і раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби. Перехід на зимовий час і назад регулярно здійснювався в СРСР з 1981 року. Нині на "літній" і "зимовий" час переходять більш ніж у 110 країнах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram